Riksbankschefens uppmaning: Snåla bort inflationen

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 24 feb 2023 2023-02-24
E-post 0

Inflationen i Sverige är enligt SCB högre än bankernas prognoser. Rensat för energipriserna steg konsumentpriserna i januari med 8,7 procent jämfört med samma period förra året, vilket är den största ökningen på flera årtionden.

– Den gick i fel riktning. Den är oroande, säger Riksbankschef Erik Thedéen till reportrar efter ett tal på Grand Hôtel i Stockholm på onsdagen enligt Svenska Dagbladet.

Beskedet fick  fyra av Sveriges fem största banker att höja  sina prognoser för Riksbankens styrränta. Alla utom en tror att Riksbanken kommer höja räntan från 3 till 3,50 procent i april, följt av ytterligare en höjning till 3,75 procent i juni. En höjning som kommer ge hushållen ännu mindre över i plånboken.

För att minska inflationen uppmanar Erik Thedéen hushållen att snåla i butikerna.

– Att de inte accepterar de högsta priserna utan går till dem som erbjuder lägre priser. Då får vi ju en process i till exempel livsmedelshandeln som kommer dämpa de där smör- eller semmelpriserna, föreslår Thedéen.

Läs även: Skenande inflation i Sverige – når nya toppnoteringar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag