Skenande inflation i Sverige – når nya toppnoteringar

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 14 jul 2022 2022-07-14
E-post

Inflationstakten i Sverige går allt mer uppåt. Enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) låg inflationstakten på 8,5 procent för juni månad, skriver SCB i ett pressmeddelande. Resultatet innebär en uppgång från maj då inflationstakten låg på 7,2 procent.

– Prishöjningar på livsmedel, el och drivmedel var det som påverkade inflationen mest, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i pressmeddelandet.

Inflationstakten är enligt SCB den högsta uppmätta sedan juli 1991. Utöver priset på el, drivmedel och livsmedelsprodukter som kött, ost och mjölk har kaffepriset gått upp med nära 50 procent sedan fjolåret.

– Konsumenterna har det tufft just nu. Det gäller inte heller bara de grupper som vi alltid pratar om – pensionärer, ensamstående föräldrar eller studenter, som får det tufft ekonomiskt. Det här drabbar alla. Titta bara på en vanlig småbarnsfamilj – de får flera tusen kronor i ökade kostnader varje månad, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, till Expressen.

Ekonomer menar att den höga siffran lär leda till att Riksbanken gör en rejäl höjning av styrräntan.

– Dagens siffra var oväntat hög på alla parametrar. Det gör Riksbankens jobb mycket svårare då de kommer längre och längre från målet. Jag tror att de nu måste överväga att dra upp räntehöjningstakten ytterligare, vilket innebär att en trippelhöjning på 0,75 procent är mer sannolik nu, betydligt mer än tidigare. Förtroendet för inflationsmålet är i fara, då måste Riksbanken agera, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, till Aftonbladet.

Läs även: Inflationen i Sverige ökar – högsta takten på över 30 år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag