Riksdagen förbjuder utvinning av olja, gas och kol i Sverige

Bild: Public Domain
  • Torsdag 2 jun 2022 2022-06-02
E-post 66

Riksdagen förbjuder utvinning av kol, olja och gas i Sverige, rapporterar MSM. Förbudet får liten praktisk betydelse då det inte förekommer någon utvinning av varken olja, gas eller kol i landet. Men de blågula partierna motsätter sig förbudet, med hänvisning till omvärldsläget och den svenska försörjningsberedskapen.

Förbudet innebär att det inte kommer ges tillstånd till gruvdrift eller utvinning av kol, råolja, skifferolja och naturgas.

Läs även: Gruvjätten Boliden om svenska myndigheter: ”Motsätter sig att verksamheten ska bedrivas överhuvudtaget”

I dagsläget finns ett företag med rätt att utvinna naturgas i Sverige, men företaget bedriver för närvarande ingen sådan verksamhet.

Inger företag har heller ansökt om undersökningstillstånd för olja eller naturgas, och ett fåtal företag bedriver prospektering, främst när det gäller naturgas.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna motsätter sig trots det förbudet, med hänvisning till det osäkra omvärldsläget och den svenska försörjningsberedskapen, där exempelvis försvarsmakten kommer ha behov av fossila bränslen under överskådlig tid.

– Tidpunkten för att lägga fram förslaget kunde nog inte varit mer illa vald, säger SD:s näringspolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson och pekar på behovet av att ersätta fossila bränslen från Ryssland.

Läs även: Milljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna

Läs även: Statliga gruvjättens hårda kritik mot miljödomstolen: ”Systemhaveri”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag