Statliga gruvjättens hårda kritik mot miljödomstolen: ”Systemhaveri”

Gruvbergen Kiirunavaara och Luossavaara. Bild: Arild Vågen/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 13 okt 2021 2021-10-13
E-post 332

KIRUNA Mark- och miljödomstolen avslår statliga gruvjätten LKAB ansökan om att bygga ut gruvan i Kiruna. Avslaget motiveras med att LKAB inte bjudit in fastighetsägare med bergvärme till ett separat möte, vilket möter hård kritik från LKAB. 

– Det här saknar helt proportionalitet och kan inte beskrivas som annat än ännu ett exempel på det systemhaveri som vi nu ser, säger Linda Bjurholt, miljöchef på LKAB.

Mark- och miljödomstolen säger nej till statliga gruvkoncernen LKAB:s ansökan att bygga ut gruvan i Kiruna. Anledningen är att LKAB inte bjudit in gruppen fastighetsägare med bergvärme till ett specifikt samråd. Istället har de bjudits in till ett allmänt samråd för alla Kirunabor.

– Man hugger på ett formaliafel på en detalj där vi till och med erbjuder oss att rätta till det i efterhand, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB, till SVT och fortsätter:

–  Vi säger: Okej, vi kallar de här grupperna, till exempel husägare med bergvärme, så får vi sitta ned med dem och de får lämna sina synpunkter på vår ansökan. Då säger domstolen: ”Nej, nu är det för sent. Det skulle ni gjort 2017”. Och det säger de nu fyra år senare!

I ett pressmeddelande är LKAB:s miljöchef Linda Bjurholt kritisk till domstolens beslut som hon kallar för en del av ett ”systemhaveri”.

– Det här saknar helt proportionalitet och kan inte beskrivas som annat än ännu ett exempel på det systemhaveri som vi nu ser, säger Linda Bjurholt, miljöchef på LKAB.

– Vi flyttar ju stan, gruvans påverkan på samhället är något som alla som bor här lever med hela tiden. Vem i Kiruna är inte särskilt berörd? Domstolen avvisar vår ansökan på en formell grund som kan ifrågasättas både i sak och betydelse efter att vi har jobbat totalt sju år med den och kompletterat otaliga gånger.

–  Nu måste vi börja om, det känns rent Kafkaliknande. Domstolens avgörande gör det tydligt att det inte går att förutse vilka ifrågasättanden som kan uppkomma och när under processen det sker, säger Linda Bjurholt.

Även Ellen Gustafsson, miljö- och klimatansvarig på tankesmedjan Timbro, menar att Mark- och miljödomstolens många exempel på avslag utgör ett systemfel.

– Det är tydligt att det ligger i linje med ett systemfel som tidigare visat sig gällande miljöprövningar. Vi har sett ett flertal fall där Cementa är det senaste. I de här ärendena framgår det hur stora brister det faktiskt är i de här processerna, säger Gustafsson till Svenska Dagbladet.

Läs även: Gruvjätten Boliden om svenska myndigheter: ”Motsätter sig att verksamheten ska bedrivas överhuvudtaget”

LKAB:s presschef Anders Lindberg säger till SVT att LKAB lagt omkring 100 miljoner kronor på den avslagna ansökan.

– Det är en extremt omfattande ansökan, troligen den största som är gjord i Sveriges historia, säger Lindberg.

Nu måste LKAB göra en ny ansökan, men något produktionsstopp i närtid som för Cementa på Gotland är det inte risk för, säger Lindberg.

–  Det nuvarande tillståndet gäller, och det kan vi fortsätta bryta på. Men sen är frågan hur länge kan vi göra det innan vi så att säga når dess gränser? Det måste vi titta på.

– I värsta fall kan det här äventyra hela vår stora omställning till en klimatneutral produktion med koldioxidfri järnsvamp, för att kunna öka produktionen innebär ju också att kunna öka omsättningen så att vi har råd att göra den här gigantiska investeringen, säger Anders Lindberg till SVT.

Katarina Brodin, som är chefsrådman vid Mark- och miljödomstolen i Umeå, slår ifrån sig av kritiken mot att domstolens beslut är ett ”systemhaveri”.

– Jag vill inte kommentera sådana värdeomdömen, men domstolen stiftar inte lagarna, utan vi tillämpar dem. LKAB behöver göra ett nytt samråd och komma in med en ny ansökan. Det är viktigt att samråda med de som är särskilt berörda på ett bra och tydligt sätt, säger Brodin till SVT.

– Vi kan inte komma med en check-lista till LKAB, utan bolaget får genomföra det här och så får vi se om det räcker för att vi ska pröva ansökan, fortsätter Brodin.

Brodin menar också att LKAB kommer kunna använda det underlag de redan tagit fram när de lämnar in en ny anmälan.

– Vi  stoppar inte den pågående verksamheten i gruvan, men vi tycker att LKAB ska komplettera med ett nytt samråd och komma in med en ny ansökan så att vi kan pröva verksamheten enligt miljöbalken. Då kan de använda sig av mycket av de underlag de redan har plockat fram, säger hon till SVT.

Läs även: Regeringen rundar miljödomstol – Cementa får förlängt tillstånd

Lars Hjälmered, näringspolitisk och energipolitisk talesperson för Moderaterna, menar att ”detta bevisar att miljötillstånden måste ändras”.

Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, skriver att ”det har varit totalstopp för nya gruvprojekt under alla de långa år som denna regering har suttit på tronen”.

Även Centerpartiets klimat- och energipolitisk talesperson Rickard Nordin instämmer i kritiken.

Anders Dalenius, som beskriver sig själv som ”banjohöger”, föreslår att man avvecklar Mark och miljödomstolen istället för svensk basindustri.

Kritiken kommer inte bara från höger. Torbjörn Hållö, ekonom vid LO, påpekar att ”Sveriges ekonomiska ryggrad är varken elsparkcyklar eller matbud. Vår ryggrad är basindustrin!”

Läs även: Möjlig lösning på cementkrisen stoppades: ”För mig är det regeringen som stängt Norvijaur”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag