Ringhals 4 närmar sig full drift

Kärnkraftverket i Ringhals. Foto: Annika Örnborg / pressbild Vattenfall
  • Lördag 8 apr 2023 2023-04-08
E-post

Ringhals 4, som stått stilla sedan augusti i fjol, är igång igen. På lördagsmorgonen producerar den på uppemot 93 procent av dess kapacitet och senare på dagen tros den åter vara i full drift.

– Vi beräknar att vi kommer vara i normal produktion igen under dagen, säger Ringhals ställföreträdande presschef Anna Wallrud till TT.

En minut innan midnatt på långfredagen försökte man ännu en gång återstarta reaktorn, som inte varit i drift sedan sensommaren på grund av en skada som uppstod till följd av ett misstag. Därefter har återstarten gång på gång skjutits upp eftersom skadan har varit svårare att reparera än vad man först trodde.

Läs även: Misstag bakom stoppet i Ringhals 4 – reaktorn torrkokade

I början av april kom nyheten ut att återstartningsprocessen hade påbörjats. Men på grund av ett ångläckage blev man tvungna att stanna av.

– Det rör sig om ett litet internt läckage i anläggningen och det är inte så dramatiskt som det låter. Det är inget som når utanför anläggningen och det är ingenting som har med radioaktivitet att göra, sade Ringhals presschef Anna Collin tidigare i veckan till NyTeknik.

Nu ska omstarten dock ha gått som planerat och senare på lördagen väntas alltså kärnkraftverket återigen vara i full drift.

Läs även: Därför vill SD återstarta Ringhals 1: ”Finns ingen annan åtgärd som kan få så mycket effekt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag