Rinkebygäng döms för dubbelmord i Danmark – tre döms till livstids fängelse

Mohamed Ali och Mansor Ismail. Bild: Polisen
  • Fredag 28 aug 2020 2020-08-28
E-post

GLOSTRUP På fredagen dömer en dansk domstol fem medlemmar ur Rinkebygänget Dödspatrullen för dubbelmord efter att två medlemmar ur det konkurrerande gänget Shottaz sköts ihjäl på en parkeringsplats i Herlev i juni 2019. Uppdaterat: Tre av de gärningsmännen döms till livstids fängelse.

Fem medlemmar ur Rinkebygänget Dödspatrullen döms för dubbelmord i Danmark, rapporterar Ekstra-Bladet.

Läs även: Mordet på pizzerian – ett inträdesprov till en kriminell karriär

Det var den 25 juni 2019 som två män från det konkurrerande gänget Shottaz sköts ihjäl av maskerade personer beväpnade med automatvapen på en parkeringsplats vid ett bostadsområde i Herlev. En man ur Shottaz-grupperingen skadades också under skottdramat.

De fem gärningsmännen flydde platsen i en bil, som de försökte sätta eld på i ett industriområde i Nærum.

Men elden tog sig inte, och de bevis som polisen kunde säkra från bilen blev ett trumfkort i rättegången. Polisen kunde bland annat säkra DNA, fingeravtryck, kläder, spår från mordvapnen och ammunition i den övergivna bilen.

De fem medlemmarna ur Dödspatrullen ska ha lett och skrattat i domstolen fram tills domen meddelades.

– Det är bevisat att det var en planerad handling, där alla fem tilltalade hade avsikten att döda de tre offren, sade domaren enligt Ekstra-Bladet.

Läs även: Beskyddande familjefader satte två kulor i det kriminella gänget – och friades

Åklagare Rasmus Kim Petersen begärde tidigt i rättegången att domstolen ska använda den danska gängparagrafen 81a, som innebär att domstolen kan utdela dubbla straff för grova gängrelaterade brott.

De dömda riskerar därmed Danmarks strängaste straff, som är livstids fängelse. Till skillnad från Sverige har Danmark inte heller någon ungdomsrabatt för dömda mellan 18 och 21 år.

Enligt Expressen begär åklagare Petersen dubbel livstid för tre av de åtalade: Benjamin Owusu Afriyie, 25, Mansor Ismail, 20 och Mohamed Ali, 22, som utpekas som Dödspatrullens ledare.

De två yngsta åtalade personerna, som är 18 respektive 19 år gamla, kan inte dömas till livstid enligt Expressen.

Mohamed Ali, som nekar till att han är medlem i gänget ”Dödspatrullen”, har tidigare dömts för bland annat rån, grovt vapenbrott och olaga tvång.

Den senaste domen för olaga tvång kom efter att Ali tillsammans med andra medlemmar ur Dödspatrullen kidnappade en medlem ur Shottaz som de misshandlade och förnedrade genom att urinera på, ett övergrepp som filmades och spreds på internet. För det dömdes Ali till fyra månaders fängelse.

Läs även: Välkänd svensk rappare kidnappad och misshandlad – talar ut på Instagram

Övriga åtalade är tidigare dömda för mindre allvarliga brott eller är ostraffade.

Att fyra av de åtalade tigit under polisutredningen framhålls som försvårande i domen enligt Expressen.

”Mohamed Ali valde som tre av de andra tilltalade att först uttala sig om saken vid huvudförhandlingen efter att han fått kännedom om alla bevis. Hans förklaring framstår som osannolik och konstruerad”, skriver rätten i domen.

Uppdaterat: Mohamed Ali, Benjamin Owusu Afriyie och Mansor Ismail döms till livstids fängelse. De båda yngre dömda männen döms till tjugo års fängelse var, rapporterar Expressen.

Efter att domen mot Dödspatrullen blev känd har ”Tack Danmark” börjat trenda på Twitter.

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag