”Trött svar” på elbristen 2021 – nu vill C ha mer kärnkraft

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 4 jul 2022 2022-07-04
E-post 704

I januari 2020 röstade Centerpartiet nej till att stoppa stängningen av två kärnkraftsreaktorer och 2021 kallade man kärnkraften för ett ”gammalt och trött svar på problemen”. Nu vill Centerpartiet istället se mer kärnkraft i Sverige.
– Vi måste få en uppgörelse i riksdagen om fördubblad elproduktion till 2030. Då måste vi skruva upp kranarna på allt, säger partiledaren Annie Lööf till HD och Sydsvenskan.

I intervjun ger Lööf tummen upp till Vattenfalls planer på att bygga små modulära reaktorer vid Ringhals. Hon menar att all el behövs för att möta det framtida behovet.

– Nu är klimatkrisen akut. Vi behöver all elproduktion vi kan få. Både för att minska utsläppen och för att exportera el till Tyskland som ska fasa ut rysk gas och olja, säger Annie Lööf till tidningen.

– Men vi behöver också mer el för att pressa ner elpriserna. I södra Sverige är de ju ohyggligt höga.

Läs även: Vattenfall vill satsa på ny kärnkraft

Så har det emellertid inte alltid låtit från Centerpartiet under Annie Lööfs ledning.

I januari 2020 röstade Centerpartiets riksdagsgrupp ja till fortsatt stängning av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 samtidigt som man sade nej till Sverigedemokraternas förslag om att stoppa stängningen. SD-förslaget stöddes också av M, KD och L.

2021: ”Ett gammalt trött svar”

Även efter det har partiet uttryckt sig negativt kring ny kärnkraft. I februari 2021 kallade man kärnkraften för ”ett gammalt trött svar på problemen här och nu” och menade att ”de gröna lösningarna finns runt hörnet”. Något som uppmärksammas av Susanna Silfverskiöld på Twitter.

– En trött höger försöker sätta en gammal kärnkraftsagenda där både problembeskrivningen och lösningarna hamnar fel, sade partiets klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin till Dagens Nyheter vid samma period.

– M och SD och KD har kunnat samlas kring det här, men det handlar om gamla skyttegravar som inte är aktuella längre.

Nu reagerar flera på Centerpartiets och Annie Lööfs omsvängning i frågan. Däribland den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson.

”Har gradvist ändrat syn”

I april rapporterade TV4 Nyheterna om hur Centerpartiet börjat ändra inställning i kärnkraftsfrågan. Detta efter att Annie Lööf i ett inledningstal vid partiets valupptakt uttryckt att man bör öka kapaciteten hos befintliga kärnkraftsverk.

– Vi vill att befintliga reaktorer utnyttjas fullt ut. Sverige behöver all utsläppsfri el vi kan få, för minskade utsläpp och en ökad elproduktion, sade hon då enligt TV4.

TV4:s politiske kommentator Ulf Kristofferson redogjorde därefter för hur partiet stegvis ändrat ståndpunkt i frågan.

– Centerpartiet har gradvist ändrat syn på kärnkraften. Från att vara helt emot och velat avveckla kärnkraften till att nu förespråka att man ska höja effekten och utnyttja kärnkraftverken mer, sade Kristofferson och fortsatte:

– Om de fortsätter den här resan är de väl snart framme vid samma linje som Moderaterna och Liberalerna har att man faktiskt ska satsa på ny kärnkraft.

Läs även: Centerpartiets nödplan för energin: Mer vindkraft och biobränsle

Läs även: Såg ingen risk för elbrist efter stängda reaktorer – avråder från ny kärnkraft i Sveriges Radio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag