Risk för miljardunderskott – då bygger SKR nytt lyxkontor: ”En investering”

Lena Dahl. Foto: Skärmdump SVT
  • Söndag 25 jul 2021 2021-07-25
E-post

STOCKHOLM De kommande åren riskerar Sveriges kommuner och regioner att dras med miljardunderskott. Då väljer SKR att bygga ett nytt lyxigt huvudkontor i centrala Stockholm. – Man kan också se det som en investering, säger Lena Dahl, vd på SKR Företag AB, till SVT.

Vad notan för bygget kommer att landa på är något man inte vill gå ut med. Detta trots att det rör sig om offentliga skattemedel.

– Skanska och SKR:s fastighetsbolag har kommit överens om att inte gå ut med köpeskillingen, säger Lena Dahl till SVT.

Det nya huvudkontoret ska byggas på Tegelbacken i centrala Stockholm där den nuvarande byggnaden ska rivas.

Tidigare har branschtidningen Fastighetsvärlden beräknat kostnaden för det nya bygget till 2 miljarder kronor, enligt SVT. Den prislappen beräknas av många nu ha stigit.

Planerna på det nya huset förväntas att skrida till verket trots att SKR riskerar att gå med miljardunderskott i framtiden, bland annat till följd av en åldrande befolkning.

– På sikt är det en utmanande situation för den offentligt finansierade välfärden genom att fler som är äldre ska försörjas av färre, säger Lena Dahl.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, anser att SKR bör prioritera annat som skola, vård, omsorg och kollektivtrafiken.

– Om man har ont om pengar ska man prioritera kärnverksamheten, säger han till SVT.

SKR:s fastighetsplaner uppmärksammas även på Twitter. Bland annat av journalisten Christian Dahlström.

 

Gruppledaren för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen och före detta ministern Aida Hadžialić tycker att offentlighetsprincipen även bör gälla SKR.

 

Nyheter Idag har talat med Josefin Utas, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening och medlem i Medborgerlig Samling. Hon ser ett problem med att SKR inte går ut med summan för lyxbygget.

– Det är väldigt mycket pengar det handlar om och det sticker naturligtvis i ögonen. Men problemet är att det inte riktigt går att bedöma om det är väl spenderade pengar eller inte eftersom de inte vill gå ut med vad det faktiskt kostar, säger Josefin Utas.

Varför tror du inte de går ut med kostnaden?

– Det kan man ju spekulera om. Det kanske de själva borde svara på. SVT kanske skulle ha ställt ännu lite mer kritiska frågor.

– De är ju inte en myndighet, så de går inte under offentlighetsprincipen. Dock brukar de som hanterar skattepengar vara ganska välvilliga. Det ligger ju i deras intresse att befolkningen vet vad deras pengar går till. Annars blir det ju lite problematiskt med förtroendet för organisationen.

Hon ger heller inte mycket för att det nya lyxbygget kallas för ”en investering”.

– Det låter ju väldigt fint, men vad innebär det i praktiken? Det man måste titta på är de alternativa kostnaderna. Vad skulle man kunna göra med pengarna istället? Är det här bra användning av skattepengar? Det är den frågan jag ställer mig. Men det kan jag inte ens bedöma nu när jag inte vet hur mycket pengar det är.

Läs även: Kommuntoppen om bilbränderna: Nedstängningen spelade en stor roll

Läs även: Lyxfällan i Piteå – Migrationsverket betalade i fyra år för tomma boendeplatser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag