Rödakorsfilmaren talar ut

Chang Frick Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Måndag 14 apr 2014 2014-04-14
E-post 0

FALUN För några dagar sedan uppmärksammade Nyheter Idag en video som spreds i sociala medier, där en ung man filmar en 70-årig medarbetare hos Röda Korset i Falun. Nu har den unge mannen hört av sig till Nyheter Idag för att tala ut om händelsen.

Den 70-åriga kvinnan i Falun hade jobbat som volontär i nio år hos Röda Korset, en organisation för att hjälpa människor i nöd över hela världen. Efter en politiskt diskussion med en ung man blev kvinnan utesluten av Röda Korset med hänvisning till de åsikter hon gav uttryck för. Den mest kritiserade åsikten var hennes syn om att hjälp är bättre att ge på plats än att människor ska fly till Sverige.

Samtalet spelades in av en ung man och fick stor spridning i sociala medier. Reaktionerna lät inte vänta på sig, något som Nyheter Idag tidigare rapporterat om. Nu har den unga mannen själv kontaktat Nyheter Idag för att tala ut.

– Kvinnan sade andra grejjer innan jag filmade henne. Det som syns på den här filmen, att jag försöker få ur grejjer ur henne, jag försöker ifrågasätta henne, förklarar den unge mannen för Nyheter Idag.

”Jag har bott här i fucking tjugofem år”

Efter en stund i telefonen förklarar han varför det var angeläget för honom att få kvinnans åsikter dokumenterade i en video.

– Det finns inte vi och ni du vet. Det finns inte att vi ska hjälpa våra egna ungdomar först. Förstår du? Sådana där saker, asså du vet. Dom här sakerna, det finns inte i Röda Korset. Vaddå, hon menar att vi ska hjälpa er där ni är. Jag bara, aha, så du tycker ni ska hjälpa oss här i Sverige? Nä, hon säger nej. Va fan, jag har bott här i fucking mer än tjugofem år, förklarar den unge mannen för Nyheter Idag.

Bara datornördar och folk utan liv som håller med kvinnan

Samtalet fortsätter och glider in på medias rapportering om händelsen. Mannen förklarar att han inte alls tyckte det var rasistiskt det kvinnan sade utan menar att hennes åsikter inte fungerar om man ska jobba på Röda Korset. Vi frågar hur han ser på att många människor delar de åsikter som kvinnan ger uttryck för.

– Nej mannen, det gör dom inte. Det är många i hennes ålder som kommenterat och skrivit till mig att hennes åsikter är väldigt dåliga. De enda som håller med henne är datornördar, folk som inte har ett liv, som sitter bakom skärmen och som inte har något för sig.

Efter en stund låter det dock lite annorlunda om hur vanliga kvinnans åsikter egentligen är. Såhär förklarar den unge mannen i telefon.

– Jag vet att nittio procent av svenskarna håller med hennes åsikter. Jag vet att det finns många smygare. Det är inget jag tvivlar på, jag vet att det finns många människor som håller med hennes åsikter. Men du måste se helheten, det är inte folkets fel. Om politikerna väljer att ta in folk och lura dom på jobb och grejjer och inte hjälper dom sen, då får hon gå och klaga på politikerna och inte sitta och se ner på folk.

Nedan kan du lyssna på hela samtalen med den unge mannen som filmade på Röda Korset i Falun.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag