Rödgröna rasar mot Jomshof efter inlägg om islam

Bild: Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0/ Arno Mikkor, Aron Urb/Estonian Presidency/CC BY 2.0
  • Torsdag 27 jul 2023 2023-07-27
E-post

Morgan Johansson kräver att statminister Ulf Kristersson agerar för att Richard Jomshof byts ut som ordförande för justitieutskottet. Flera andra rödgröna toppolitiker kritiserar även Jomshof för ett inlägg på plattformen X, tidigare Twitter, om islam.

På torsdag morgon kommenterade Richard Jomshof den pågående internationella krisen med anledning av koranbränningarna i Sverige i ett inlägg på plattformen X, tidigare Twitter. ”Ja, det är en kris. Det handlar om att islamister, med hjälp av en lång rad medlöpare, nu arbetar målmedvetet för att islamisera Sverige” skriver Jomshof.

”Jag håller med om att vi behöver en ’bredare dialog’, en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed” fortsätter Jomshof.

”Det behövs däremot ingen ’kartläggning’ för att ta redan på hur vi kan göra ’det svenska samhället’ bättre. Vad vi behöver göra i det här läget är stå upp för vår demokrati och yttrandefrihet. Detta samtidigt som vi tar kampen mot islamismen på allvar. Det räcker nu” skriver Jomshof avslutningsvis.

Jomshofs inlägg får flera ledande rödgröna politiker att gå i taket. Tidigare justitieminister Morgan Johansson skriver i ett inlägg att ”statsministern måste agera för att byta ut” Jomshof som ordförande för justitieutskottet.

– Richard Jomshof har en historia av uttalanden mot Islam som är mycket aggressiva. I våras sa han att man kunde bränna hundra koraner till. I dag, i det här allvarliga läget, har han skickat ut en tweet om att profeten Muhammed var slavdrivare och massmördare, säger Morgan Johansson till TV 4 Nyheterna.

– Man kan bara tänka sig hur det här riskerar att tas emot av en del kretsar som kan triggas till att begå terrorbrott. I sådana här situationer måste man ha omdöme, och det har inte Richard Jomshof. Därför borde han inte sitta kvar som ordförande för justitieutskottet.

Flera andra rödgröna toppolitiker kritiserar Jomshof. ”I det här känsliga läget när vi alla måste ta ansvar väljer Jomshof att bre ut sitt vanliga islamhat. Det spelar onda krafter i händerna. Allt för billiga poänger” menar Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Läs även: Demirok kräver att regeringen inleder dialog med muslimer i Sverige

”Nu måste någon sätta ned en fot. Detta håller inte. Vad sysslar de med?” frågar sig tidigare klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin deltar även i kritiken.

Även rödgröna opinionsbildare rasar mot Jomshof. Henrik Jalalian, ledarskribent på Dagens ETC och Aftonbladet, skriver att han inte kan ”dra någon annan slutsats än att SD aktivt försöker sabotera Nato-ansökan och eskalera konflikten med muslimska länder”.

Richard Jomshof står emellertid fast vid sitt inlägg.

– I detta läge, och i ljuset av de diskussioner som nu förs, är det extra viktigt att vi står upp för svensk yttrandefrihet och demokrati, säger Jomshof, som menar att den ansvarslösa är Morgan Johansson.

– Med tanke på det komplicerade och känsliga läge Sverige befinner sig i är det ansvarslöst av Morgan Johansson att försöka vinna politiska poäng på det här sättet.

Läs även: Irak bryter diplomatiska förbindelser med Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag