Röstar på SD – får sparken av ABF

Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Tisdag 27 apr 2021 2021-04-27
E-post

OCKELBO Fritidsledaren Stefan Cronlund får sparken från sitt jobb på en ungdomsgård efter att ha gått ut offentligt med att han röstar på Sverigedemokraterna.
– Han har valt att bli en officiell sverigedemokrat och då kan vi inte boka honom på timmar i fortsättningen, säger chefen till Expressen.

I ett Expressenreportage om SD:s framgångar i staden Ockelbo i Gävleborg berättade fritidsledaren Stefan Cronlund att han röstar på SD. Han jobbar som lastbilsförare och även som timanställd på en ungdomsgård i Ockelbo sedan ett drygt år tillbaka. Ungdomsgården drivs av studieförbundet ABF, som beskriver sig som partipolitiskt obundet men med värderingar som sammanfaller med arbetarrörelsens.

Efter att Stefan Cronlund gått ut offentligt med att han röstar på SD får han nu sparken av ABF.

– Jag fick ett samtal från min närmsta chef på ungdomsgården. Via beslut från ledningen för ABF var hon tvungen att säga att min anställning upphör omgående, säger han till Expressen.

– Det säger egentligen mer om ABF än om mig. Jag har precis samma värdegrund i dag som jag hade i går, som jag hade förra fredagen när jag jobbade på ungdomsgården senast och jag kan inte förstå vad det är som har förändrats sedan dess.

Torgny Jacobsson är lokal ombudsman för ABF, och han bekräftar att Cronlund får sparken för att han gått ut i tidningen med att han har SD-sympatier. Enligt Jacobsson delar Cronlund därmed inte arbetarrörelsens värderingar.

– Jag tror inte SD skulle ha lust att anställa mig heller och jag tror inte att Svenska kyrkan anställer ateister, säger han till Expressen.

Expressen: Men han är ju inte folkvald politiker, han röstar SD. Han säger att han följer värdegrunden som gäller på arbetsplatsen?

– Det hör inte hit. Han har valt att bli en officiell sverigedemokrat och då kan vi inte boka honom på timmar i fortsättningen. Han sade att han delade arbetarrörelsens värderingar när han började hos oss. Nu är han ansiktet utåt för Sverigedemokraterna och då kan man inte jobba åt ABF, eftersom SD så himla tydligt tycker att det samhälle som ABF vill ha, det vill man inte ha. Är man så himla mycket emot det så varför vill man i så fall jobba där, det är konstigt, säger Torgny Jacobsson.

Läs även: ”Jag känner så många som inte vågar vara öppen sverigedemokrat”

Läs även: Så blev Svenska kyrkan vänster: ”De hade tidsandan med sig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag