Rymlingar fick halvtimmes försprång när polisen kontaktades med FAX

Bild: Tumi-1983/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 12 maj 2023 2023-05-12
E-post 0

Två 14-åriga pojkar, som misstänks för skottlossningar i Stockholmsområdet, har rymt från ett Sis-hem utanför Göteborg. P4 Göteborg rapporterar att rymlingarna fick ett försprång på en halvtimme då personalen skickade en fax till polisen istället för att ringa dem.

– Man skulle kunna göra så också, att man ringer och säger att vi kommer att inkomma med en handräckning. Vi har inte en sådan rutin att det är så vi ska göra, säger chefen för Sis-hemmet.

När polisen tagit sig till platsen hade 30 minuter gått sedan pojkarna försvunnit från hemmet, enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

– Då har man hunnit rätt långt beroende på vilket sätt man försvunnit från platsen på, säger han till P4 Göteborg.

Den ena pojkenär misstänkt för en skottlossning i Gubbängen i december, medan den andra misstänks för en skjutning i Fruängen i slutet av januari.

Åklagaren Lisa dos Santos sågar rutinerna på Sis-hemmen i en intervju med Aftonbladet.

– Uppenbarligen är det så att man har rätt att kommunicera med kriminella individer på utsidan med hjälp av Ipads och mobiler som det finns alla möjliga kommunikationsappar på.

– En polis jag pratat med som besökt Sis-hemmen liknar det med ett Linkedin för unga kriminella. Hans bild var att unga kriminella öppet skröt om vilka äldre kriminella de var kopplade till och olika betalningar de fått.

Läs även: Säkerhetsdirektören efter nya rymningen från Sis-hem: ”Har hög säkerhet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag