Säkerhetsdirektören efter nya rymningen från Sis-hem: ”Har hög säkerhet”

Christer Jonasson och Gunnar Strömmer (M). Bild: SVT / Klara Söderberg/Pressbild
  • Onsdag 10 maj 2023 2023-05-10
E-post

Två tonårspojkar som är misstänkta för skjutningar i Stockholm har rymt från de Sis-hem där de varit placerade. Det är den andra uppmärksammade rymningen på kort tid av grova brottslingar som varit placerade på Sis-hem. Men trots det vidhåller Sis säkerhetsdirektör Christer Jonasson att säkerheten på hemmen är hög.
– Jag skulle säga att vi har en hög säkerhet idag, säger han i SVT:s Morgonstudion.

De båda pojkarna som nu rymt är 14 och 15 år gamla. Den yngre misstänks för att ha öppnat eld med automatvapen mot en lägenhetsdörr i Fruängen i januari. Händelsen filmades och fick spridning i sociala medier. Trots att flera var hemma kom ingen till skada, rapporterar Expressen.

På torsdag skulle rättsprocessen mot 14-åringen inledas. Men på måndagen rymde han från Sis-hemmet Nereby i närheten av Göteborg där han var LVU-placerad. Det gjorde han tillsammans med en 15-åring som blev gripen i december efter en skjutning i Gubbängen i Stockholm.

Efter den nya rymningen har kritiken mot Sis (Statens institutionsstyrelse) varit mycket hård och justitieminister Gunnar Strömmer (M) är en av dem som reagerar kraftfullt.

– Det är utomordentligt allvarligt, ett hån mot brottsoffret och en provokation mot medborgarna. Att den här rymningen varit möjlig är i sig bevis för att säkerheten inte är tillräckligt hög, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

Nyligen fritogs dessutom MED-politikern Fredrik Anderssons 17-årige mördare Frunze Saghatelyan av beväpnade män efter ett tandläkarbesök medan han var placerad på Sis-hem.

Läs även: Fredrik Anderssons mördare gripen

Myndighetens säkerhetsdirektör Christer Jonasson medger efter den nya rymningen att Sis historiskt sett har haft säkerhetsproblem, men att man tagit steg i rätt riktning.

– Vi har kommit en mycket bra bit på väg. Det som hände vid det här hemmet kommer vi utreda, men vi har tagit många steg för att det här inte ska hända. Vi har Sis-hem som klarar av en hög säkerhet, säger han till SVT.

Vidare hävdar han att det för tre år sedan var 26 som rymde från deras hem och förra året tror han att det var två. I år menar han att ingen som är dömd har rymt från hemmen och räknar därmed bort den 17-årige mördaren som transporterades av Kriminalvården när han blev fritagen.

– Men vi har fortfarande saker att göra och det kommer vi ta lärdom av.

SVT: Men säkerheten är inte tillräckligt hög.

– Jag skulle säga att vi har en hög säkerhet idag. Vi har kommit långt. Men vi måste titta på vad som har hänt vid det här specifika tillfället.

Läs även: Kriminalvårdens transportchef om beväpnad eskort: ”Stor risk för eskalering”

Läs även: HVB-hemmen larmar: Vi får inte hindra rymningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag