Ryssland anklagas för att bomba sjukhus i Syrien

Ett sjukhus som träffats vid ett flygangrepp i Jemen. Foto: MSF
  • Fredag 30 okt 2015 2015-10-30
E-post 3

SYRIEN Ryskt stridsflyg anklagas för att ligga bakom ett flertal luftangrepp mot sjukhus och vårdinrättningar i det krigshärjade Syrien.

En av attackerna genomfördes förra veckan den 20 oktober då ett sjukhus i Sarmeen, en förort till Idlib i nordvästra Syrien, träffades av missiler. Sammanlagt dödades tretton personer i attacken. Sjukhuskällor lägger skulden för attacken på Ryssland, men från ryskt håll tillbakavisas anklagelserna, rapporterar AP.

Den amerikanska nyhetsbyrån konstaterar att uppmärksamheten kring attackerna mot sjukhus i Syrien varit ganska begränsad jämfört med när USA den 3 oktober bombade ett av Läkare utan gränsers (MSF) sjukhus i Afghanistan. En förklaring till det kan vara att USA tog på sig skulden för bombningen den 3 oktober, något som Ryssland inte gjort för de attacker landet anklagas för i Syrien.

En annan viktig faktor är att MSF är en internationellt erkänd hjälporganisation som ständigt informerar USA och Nato om var de har sina sjukhus. De sjukhus som Ryssland anklagas för att ha bombat i Syrien tillhör inte någon sådan känd organisation, även om MSF stöder flera av dem. Det är heller inte säkerställt att det är ryskt flyg som ligger bakom attackerna, även Iran och den syriska regeringen samt USA och flera USA-allierade länder genomför flygangrepp i landet.

I måndags kväll bombades ett av MSF:s sjukhus i Jemen under det pågående inbördeskriget där. USA-allierade Saudiarabien pekas ut som ansvarigt för attacken mot sjukhuset som förser omkring 200 000 människor med sjukvård.

– Den här attacken illustrerar återigen den totala avsaknaden av respekt för civila i Jemen där bombningarna blivit vardag, kommenterar Hassan Boucenine som leder MSF:s arbete i Jemen.

Läkare utan gränser oroas över utvecklingen där stridande parter, även i de fall det rör sig om västländer, tycks sakna respekt för folkrätten och vikten av att skydda sjukhus och hjälporganisationer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag