Ryssland får skulden när katalanerna vill rösta om sin egen framtid

  • Söndag 1 okt 2017 2017-10-01
E-post 417

SPANIEN Det är Putins fel att katalanerna i nordöstra Spanien tolkar demokrati som att de har rätt att rösta och avgöra sin egen framtid. Så kan man tolka kritiker i sociala medier.

Mängder med våldsamma scener utspelades under söndagen i Katalonien i nordöstra Spanien när invånarna röstade om egen självständighet. Flera videoklipp och bilder från Barcelona visar hur kravallutrustad spansk polis stormar vallokaler och slår väljare med batong.

Det gick så långt att lokala brandmän, som försökte gå emellan, fick ta emot batongslag från spanska poliser – något Nyheter Idag tidigare rapporterat om här.

Ryssland får skulden i sociala medier

Scenerna som utspelar sig i nordöstra Spanien har väckt avsky världen över. Samtidigt söker många finna en förklaring till varför spansk polis går in med våld mot väljare som försöker genomföra ett demokratiskt val om sin egen framtid.

En teori som lanseras i sociala medier menar att det är Ryssland som ligger bakom kaoset i Katalonien. Det menar i vart fall författaren och den geopolitiska kommentatorn Ian Bremmer i en tweet där han skriver att det ser ut som att Spanien ”har en björn i skogen”.

En annan Twitteranvändare är inne på samma linje, att Putin har ett finger med i spelet när folk vill rösta om sin egen framtid.

https://twitter.com/Chimayniac/status/914472122805882880

Ytterligare en tweet är inne på samma linje. Dock oklart om det är ironiskt eller allvarligt menat.

Ett fritt och självständigt Katalonien är ett hot mot Spanien, skriver en twitteranvändare som även han pekar ut Ryssland som pådrivande.

En twittrare frågar sig retoriskt om Putin och Ryssland kommer få skulden för det som sker i Spanien. Om Twittraren bara visste.

Men alla är inte fullt lika övertygade om att Putin eller Ryssland ligger bakom våldet från den spanska polisen mot väljarna i Katalonien.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag