S i Göteborg: Majoriteten i utsatta områden ska ha svenska som modersmål

Jonas Attenius (S). Bild: Skärmdump SVT
  • Måndag 22 aug 2022 2022-08-22
E-post 13

GÖTEBORG Åtminstone 50 procent av alla invånare i utsatta områden bör ha svenska som modersmål. Det är ett mål man bör sträva efter, anser Socialdemokraterna i Göteborg.
– Det viktiga är att majoriteten i ett område har svenska som modersmål, säger stadens toppolitiker Jonas Attenius (S) till SVT.

Enligt Attenius borde gränsen sättas kring att 50 procent eller fler ska ha svenska som förstaspråk.

– Det skulle vara en rimlig gräns, säger han.

SVT: Varför är det relevant att använda ett sådant mått?

– Det har betydelse för hur man integrerar sig.

Men Moderaterna tycker att det är en dålig idé.

– Det handlar primärt om vad du gör snarare än vem du är för att definiera upp en kriminalitet. Och det är kriminaliteten vi ska bekämpa, inte var människor kommer ifrån, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vidare menar Josefson att det skulle behövas tvångsförflyttningar – vilket man är emot – för att uppnå Socialdemokraternas mål om att åtminstone hälften i området ska ha svenska som modersmål.

S menar dock att det rör sig om ett långsiktigt mål och att man inte heller är för tvångsförflyttningar. Jonas Attenius pekar istället på andra åtgärder man kan vidta.

– Försörjningskrav kan vara en sådan del, men också att inte placera nyanlända i områden som redan är väldigt segregerade, utan använda hela stadens kraft till det.

Utspelet från Göteborgs socialdemokrater kommer efter integrations- och migrationsminister Anders Ygemans uppmärksammade uttalande i en intervju med Dagens Nyheter.

Till tidningen sade han att polisens lista över utsatta områden bör kompletteras med ett kriterium om hur många av de boende som har utomnordisk bakgrund, med ambition att minska andelen utomnordiska personer till max hälften.

– Jag tycker det är en dålig idé att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung, sade integrationsministern.

Läs även: Stenevi rasar mot Ygeman: ”Horribelt”

Läs även: Statsministern står bakom Ygemans kritiserade utspel: ”Inget konstigt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag