S-ledd myndighet stoppar utbetalningar till Moderata Ungdomsförbudet – ”billigt hämndjobb” enligt kritiker

Bild: Esparagus5/CC BY-SA 4.0/Dylan Nolte/Unsplash
  • Måndag 26 jun 2023 2023-06-26
E-post

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, stoppar bidragen till Moderata Ungdomsförbundet medan man utreder om man ska kräva tillbaka de drygt drygt 2,7 miljoner kronor i statliga bidrag som MUF har beviljats i år, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Anledningen är att TV 4 tidigare avslöjat att MUF:s ordförande Douglas Thor försökt påverka valet av MUF-ordförande i Jämtland. Detta genom att i en chatt uppmuntrat andra att betala avgiften för nya medlemmar.

Det interna kuppförsöket misslyckades, men MUCF menar att det inträffade ”strider mot villkoret om demokratisk uppbyggnad” för att få bidrag från myndigheten.

”Partiets utredning visar att stämman genomfördes stadgeenligt och att inga röstköp skett, det bekräftar även MUCF. Vi kommer idag ha ett möte med MUCF för att få klarhet i vilka frågor vi behöver besvara för att vi ska kunna reda ut det här” skriver MUF:s generalsekreterare Johannes Thernström till Ekot.

På Twitter menar flera moderater att MUCF:s agerande är en hämnd för att regeringen utreder partipolitiska lotterier. Detta då MUCF:s generaldirektör är S-politikern Lena Nyberg, tidigare socialborgarråd i Stockholm och statssekreterare på kulturdepartementet.

MUCF har tidigare bland annat delat ut en halv miljon i bidrag till  Sveriges Förenade Muslimer, trots att organisationen bjudit in hatpredikanter och föreläsare som stödde Islamiska staten.

Handläggaren bakom bidraget var Omar Nur, som dömdes i i november 2014 för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, brott som begicks i en ekonomisk förening som tagit emot stora summor skattepengar.

Lena Nyberg försvarade Nur med att han begick sina brott på fritiden.

– Det här är något han har gjort på fritiden och vi har inte på något sätt något skäl att tappa förtroendet för honom i hans handläggning på myndigheten, sade Lena Nyberg till Dagens Nyheter.

Läs även: Regeringen ska stoppa sosselotterier

Läs även: Allard om förbudet mot S-lotterier: ”Principen måste vara att fortsätta jaga dem”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag