S/M-styre gör upp med V – skattesponsrad frukost till skolban

Bild: Steve Buissinne/Pixabay
  • Tisdag 21 nov 2023 2023-11-21
E-post 0

Skattesponsrad frukost till skolelever, simskola för barn i ekonomiskt utsatta familjer och en nedskärning på tio procent av kommunens konsultkonstnader, är några av de krav Vänsterpartiet fått igenom i en budgetuppgörelse med Socialdemokraterna och Moderaterna som regerar i koalition i Lund, rapporterar Sydsvenskan.

– Precis som förra året har Vänsterpartiet visat ett jättestort engagemang och ett intresse att vilja ta ansvar. Det är det som har landat i att vi nu har en gemensam överenskommelse, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) när S, M och V presenterar överenskommelsen på en pressträff på måndagen.

– Vi har haft väldigt bra och konstruktiva samtal, säger Rasmus Törnblom (M).

Enligt överenskommelsen kommer V i första hand rösta på sitt eget budgetförslag, för att rösta på styrets när det egna förslaget fallit. I gengäld får V igenom sex punkter från det egna förslaget i den styrande koalitionens budget.

– Vi i Vänsterpartiet har presenterat vårt eget budgetförslag, men också förhandlat med styret för att hitta en möjlig gemensam väg framåt för att skapa bra och stabila förutsättningar för Lunds kommun, säger Helena Falk (V).

S/M-koalitionen har även ett budgetsamarbete med Kristdemokraterna, som inte var på plats under måndagens pressträff.

Partiet skriver emellertid till Sydsvenskan att man kommer att stödja uppgörelsen och att det ”inte framkommit några krav från Vänsterpartiet som vi inte kan gå med på”.

Vänsterpartiets punkter i budgeten

• 4 miljoner kronor på ett pilotprojekt, där utvalda grundskolor i kommunen serverar gratis frukost för alla elever som vill ha det. Vilka eller hur många skolor är ännu inte bestämt.

• 5 miljoner kronor till förskolan, bland annat till arbetskläder åt personalen och mindre barngrupper.

• 10 miljoner kronor för en lönesatsning för undersköterskor och stödassistenter.

• 1 miljon kronor till att ge barn i ekonomiskt utsatta familjer gratis simskola på sommaren i kommunal regi.

• En ny typ av fotbollsplan, som man kan spela på året om trots att man använder naturgräs, ska utredas när kommunen planerar en ny idrottsplats på Brunnshög. 

• 15 miljoner av kommunens konsultkostnader ska kapas.

Läs även: Rödgröna styret i Göteborg uppmanar anställda till lagbrott

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag