S-medarbetare avstängda: Utreds för misstänkt trollfabrik

  • Tisdag 23 jan 2018 2018-01-23
E-post 1097

STOCKHOLM Avslöjandet om Socialdemokraternas misstänkta ”trollfabrik”, som Nyheter Idag var först att uppmärksamma, har gett konsekvenser. Nu är två medarbetare inom Socialdemokraterna avstängda från sina arbeten medan en utredning pågår. Det berättar SVT Nyheter.

Det var onsdagen den 17 januari som Nyheter Idag var först med att uppmärksamma vad som förefaller vara en socialdemokratisk ”trollfabrik”. Socialdemokraternas omvärldsanalytiker Ayan Jamil retweetade ett uppenbart trollkonto, även kallat ”porr-bot”, som i sin tur spred politisk propaganda riktad mot främst Sverigedemokraterna.

Sedan tog Jamil bort retweeten, men retweetade istället ett annat Twitter-konto som spred samma propagandabild. Det andra Twitter-kontot förefaller tillhöra en medarbetare inom Socialdemokraterna, eller S-kopplad debattör.

När Nyheter Idag talade med Jamil ville han inte ge några kommentarer alls om de märkliga aktiviteterna på Twitter.

– Jag kan inte svara på några frågor, sade Jamil till Nyheter Idag.

Utreds: Två S-medarbetare avstängda

SVT Nyheter rapporterar att även de sökt Socialdemokraterna för att finna svar på aktiviteten i sociala medier, men när de ber om en intervju dröjde svaret. Under tisdagen fick SVT Nyheter beskedet att en internutredning inleddes redan under måndagen och att två S-medarbetare är avstängda från sitt arbete.

– Vi accepterar så klart inte fejkade konton, och när vi får den typen av anklagelser så utreder vi dem, säger partiets biträdande kommunikationschef Juan-Pablo Roa till SVT.

Partiets HR-avdelning är inkopplade och ärendet hanteras som ett personalärende.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag