Regeringen ignorerade Säpo:s varningar om IT-skandalen – ”Man verkade inte ta det hela på allvar”

  • Lördag 24 mar 2018 2018-03-24
E-post 404

STOCKHOLM Nya uppgifter visar att Säpo varnade regeringen vid flertalet tillfällen för faran om att outsourca Transportstyrelsen it-nätverk. Förhör i KU som inte längre är hemligstämplade visar att Transportstyrelsens tidigare generaldirektör, Maria Ågren, valda att inte kommunicera med Säpo.

Uppgifter som nu gjorts tillgängliga för allmänheten visar att Säpo vad tidigare och tydligare gällande varningar om it-skandalen på Transportstyrelsen än vad som hittills framkommit, uppger Dagens Nyheter.

– Man verkade inte ta det hela på allvar, sa Säpo-chefen Anders Thornberg om Transportstyrelsen i ett KU-förhör som hittills varit hemligt för allmänheten, uppger Dagens Nyheter.

Det var den 25 januari som KU förhörde Säpo-chefen Anders Thornberg rörande skandalen hos Transportstyrelsen. Fram till nyligen har förhöret med Thornberg varit slutet för allmänheten men en utskrift på 46 sidor, där delar fortfarande är hemligstämplade, visar hur Säpo och regeringen agerat under skandalen.

Säpo informerade statssekreterare Ann Linde (S) redan den 17 september 2015 och skickade information löpande till justitiedepartementet tiden efter det första mötet. Enligt Thornberg gick arbetet med justitiedepartementet extremt trögt och slutligen skickade Säpo en skrivelse till Transportstyrelsen med rubriken ”Rekommendation om omedelbara säkerhetsskyddshöjande åtgärder”.

”Vi uppfattade att det var trögt, så den 25 november lämnade vi över den här skrivelsen riktad till myndighetsledningen. Det är ganska ovanligt; jag kan inte minnas att vi har gjort det vid något tidigare tillfälle, den var undertecknad av vår operative chef”, sade Anders Thornberg till KU.

”Trots att vi skickat den här skrivelsen verkade man inte ta det hela på allvar. Det pågick en rad säkerhetsskyddshöjande åtgärder men inte tillräckligt mycket. Men vi bedömde då att att vi behövde prata med generaldirektören, vilket är ännu mer ovanligt än att skicka en skrivelse”, vittnar Säpochefen om inför KU.

Transportstyrelsen dåvarande generaldirektör, Maria Ågren, valde att inte kontakta Säpo omedelbart utan påbörjade en dialog med Transportstyrelsens it-chef som inte ledde till några åtgärder.

LÄS MER OM IT-SKANDALEN PÅ TRANSPORTSTYRELSEN

Säpo-dokumentet avslöjar: Regeringen satte press på Transportstyrelsen att fortsätta trots vetskap om allvarliga säkerhetsbrister

Nyheter Idag avslöjar: Serbisk militär fick full tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk

Kände inte till att det var olagligt att strunta i lagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag