S–ministrarna vägrade debattera IS i SVT Agenda

Foto: Regeringen/SVT Play
  • Måndag 11 mar 2019 2019-03-11
E-post 6463

STOCKHOLM Varken justitieminister Morgan Johansson eller inrikesminister Mikael Damberg ville ställa upp i SVT Agendas debatt om barnen till svenska IS-terrorister. 

På söndagen skulle SVT Agenda arrangera debatt om hur Sverige ska hantera barn till IS-terrorister med svenska medborgarskap.

Läs mer: V: Låt IS-barnen växa upp i Sverige – och föräldrarna får följa med

Men SVT Agenda stötte på patrull under planerandet av debatten. Ingen av de ansvariga ministrarna i S-regeringen – justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg – var intressade av att medverka.

– Vi har sökt både inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson men båda har tackat nej till att delta i kväll, meddelade programledaren Anders Holmberg tittarna.

I stället debatterades frågan av de rättspolitiska talespersonerna för Liberalerna Johan Pehrson, Sverigedemokraterna Adam Marttinen och Vänsterpartiet Linda Westerlund Snecker.

Politiker som vägrar medverkan i SVT Agenda är inget nytt fenomen. I höstas var det ett återkommande problem enligt en krönika av SVT Agendas redaktör David Oscarsson. Då var det regeringsfrågan som framför allt partiledarna nobbade inviter att komma till studion och svara på frågor om.

David Oscarsson skriver i sin krönika:

”Det är lätt att förstå att det är en utmaning att bli intervjuad när förhandlingar pågår. Samtidigt har det svenska folket rätt att höra ledarna utveckla argumenten för att de ändrar eller står fast vid sina positioner. Några kanske får ökad förståelse för deras kval, andra kanske tvärtom får anledning att tänka om vad gäller sina politiska val.”

Han avslutar luttrat:

”Kanske är det att begära väl mycket av våra partiledare, men nog hade väljarna välkomnat om de vågat vara mera öppna om hur de ser på Sveriges framtid.”

Nyheter Idag har sökt Morgan Johansson och Mikael Damberg för en förklaring till varför de inte ville medverka i SVT Agenda.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag