S och C i gemensam klimatattack mot regeringen

Bild: Fanni Uusitalo / Prime Ministers Office Finland/CC BY 2.0/ Fmmagnusson/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 3 apr 2023 2023-04-03
E-post 0

På en gemensam pressträff på måndag morgon går partiledarna Magdalena Andersson (S) och Muharrem Demirok (C) till attack mot regeringen för klimatpolitiken.

– Regeringens och Sverigedemokraternas bakåtsträvande klimatpolitik är inte bra för vårt land, säger Magdalena Andersson, som menar att den riskerar framtida investeringar i Sverige.

– Vi står fast vid att Sverige bör ligga långt fram i klimatomställningen, säger Andersson vidare.

Demirok menar att den tidigare rödgröna regeringens klimatpolitik varit någonting som ”andra länder tagit efter” samt någonting som ”vi svenskar varit stolta över”.

– På ett halvår har Sveriges klimatpolitik gått från något som andra länder har tagit efter och något som vi svenskar varit stolta över till en politik där klimatambitionerna helt har avskaffats. Till en politik där målsättningen verkar vara att backa in i framtiden, säger Demirok, och kräver att regeringen redovisar för riksdagen ”vad som ska vara de bärande delarna i regeringens klimatpolitiska handlingsplan”.

Andersson menar att de blågula partiernas klimatpolitik inte är vad man gick till val på.

– En sak är väldigt tydlig. Den klimatfientliga politik som nu förs av Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson är inte vad man gick till val på. Det finns faktiskt inget mandat från väljarna om att avvika från målen, vare sig 2030 eller 2045, säger Magdalena Andersson.

Läs även: Demirok (C) vill gå åt vänster med fokus på klassklyftor och välfärd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag