Demirok (C) vill gå åt vänster med fokus på klassklyftor och välfärd

Muharrem Demirok (C). Foto: Pressbild Centerpartiet
  • Fredag 3 mar 2023 2023-03-03
E-post 0

Centerpartiet ska göra upp med sin nyliberala bakgrund och lyfta traditionella vänsterfrågor som klassklyftor och välfärd, säger partiets nya ledare Muharrem Demirok i en intervju med Dagens Nyheter.

– Vi ska vara ett parti som mer pratar om välfärden och sociala frågor. Vi behöver vara öppna och ärliga med att vi har talat för lite om de här frågorna. Vår analys av samhället har inte riktigt hållit. Det är inte ytterligare ett Rut-avdrag vi behöver, säger Muharrem Demirok till Dagens Nyheter.

Läs även: Demirok: Jag fick stryk av skinnskallar

Utspelet kommer efter en tuff första månad som partiledare, där förtroendemätningar visat på ett rekordlågt förtroende för Demirok. Nu hoppas han och partiet att en tydlig rörelse bort från partiets nyliberalism ska ändra på det.

– Det är klart att vi har haft en sådan stämpel på oss och vi har inte ansträngt oss tillräckligt för att tvätta bort den stämpeln. Som parti måste vi röra oss i en mer socialliberal riktning, för det är de frågorna vi behöver ha svar på i dag. Vi gör en resa som parti här.

Ett exempel som Demirok tar upp är partiets landsbygdspolitik, som fick kritik under Annie Lööfs tid som partiledare. Där vill Demirok satsa mer på rättvisefrågor.

– Landsbygden handlar inte bara om bränsle och skog. De sista 20 åren ser man att den stora skillnaden inte är inom kommuner utan mellan stad och land. I vissa kommuner får man en sämre utbildning än man faktiskt har rätt till. För att kunna göra en livsresa måste du ha samma förutsättningar oavsett var i landet du bor.

Det innebär emellertid inte att partiet kommer röra sig åt vänster, menar Demirok.

– Världen är för komplicerad för att dela upp i höger och vänster. Däremot tror jag att vi i många delar kan dela problemformuleringen med S. Jag tror dock inte att vi ska ge vänstern och S ensamrätt på begrepp som välfärd, rättvisa eller solidaritet. Vi har krupit undan alldeles för mycket från det där och varit rädda för de begreppen.

Läs även: Ny smäll för Demirok – bara 3 procents förtroende i Novus

Läs även: C-kritik när Demirok blev vald: ”Inte min partiledare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag