S och SD nobbar regeringen – vill inte se utvidgning av Schengen

Marttinen (SD) och Shekarabi (S). Foto: Pressbild / News Øresund - Mandus Örarbäck (CC BY 3.0)
  • Söndag 13 nov 2022 2022-11-13
E-post 170

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ger tummen ner till regeringens förslag om ett utvidgat Schengensamarbete som även ska innefatta Bulgarien, Rumänien och Kroatien. Det kan innebära att regeringen åker på sitt hitintills första nederlag i Sveriges riksdag.

Utvidgningen av Schengen skulle innebära att gränskontroller mot de nya länderna tas bort.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi pekar på att de föreslagna länderna – i synnerhet Bulgarien och Rumänien – tidigare har anklagats för bristande brottsbekämpning samt för ha en väldigt omfattande korruption.

– Vi har uppfattningen att när det gäller utvidgning av Schengen måste vi utgå från våra behov av att kontrollera in- och utresor, och säkerställa att vi har alla verktyg som behövs i kampen mot brottslighet, säger han till Dagens Nyheter.

– Det här är ingen liten fråga. I praktiken skulle det här innebära att kontrollen vid in- och utresa tas bort. Vi gör inte bedömningen att det ligger i Sveriges intresse vad gäller den inre säkerheten att göra detta, tillägger han.

Läs även: Här konfronteras Shekarabi (S) om Iran-mötet: ”Är det inte hyckleri?”

Adam Marttinen (SD), riksdagsledamot i justitieutskottet, säger att regeringens förslag inte finns med i Tidöavtalet och att det därför står partiet fritt att gå emot det.

– När det kommer till utrikespolitik, och när det kommer till frågor som rör EU-frågor, kommer Sverigedemokraterna agera efter den politik som vi har annonserat sedan tidigare. Vi kommer inte att känna oss mer begränsade på grund av att vi har ett Tidöavtal inom andra områden, säger han till SVT.

Läs även: (M)otstånd i våras – nu höjer regeringen skatten på öl, cigg och snus

Läs även: S tappar i Sentio – V ökar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag