S partisekreterare: Debatten om invandring har inte gynnat oss

Lena Rådström Baastad (S). Foto: Björn Nordqvist (CC BY-SA 2.0)
  • Torsdag 5 jul 2018 2018-07-05
E-post 430

SVERIGE Med snart två månader kvar till valet reflekterar Socialdemokraternas partisekreterare över varför partiet får så låga siffror i opinionsmätningarna. En sak är säker – det hade gått bättre om inte invandringen blivit en så stor fråga.

Socialdemokraterna ser ut att gå mot sitt sämsta val i modern tid. I flera opinionsundersökningar ligger partiet på runt 25 procent och avståndet till Sverigedemokraterna och Moderaterna minskar. I Sentios junimätning låg partiet så lågt som på 21,7 procent.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna, säger till Dagens Nyheter att det är debatten om invandring som håller partiet tillbaka.

– Det har varit en period där politiken ganska ensidigt har handlat om migration, integration och flyktingfrågor. Den debatten har inte gynnat oss, säger hon.

Socialdemokraterna har markerat att de vill fortsätta ha en mer restriktiv invandringspolitik framöver. Samtidigt gick man med på att låta 9 000 afghaner med utvisningsbeslut få en ny chans till uppehållstillstånd.

Män går till SD

– Jag tycker att vi som parti har tagit för lätt på integrationsutmaningen. Där har vi anledning att vara självkritiska. Men utifrån det var det extra nödvändigt att ge besked om hur vi långsiktigt ser på migrationspolitiken, säger Lena Rådström Baastad.

Partiet har svårt att locka unga väljare och tappar allt fler män med arbetarbakgrund till SD. Man har försökt flytta fokus till mer traditionella frågor som jobb och välfärd, men väljarna verkar inte nappa på sådana satsningar.

– Det finns många orsaker. Men det finns en fråga där nerven ligger och det är migrationsfrågan, som till delar har blivit överordnad andra frågor, säger Lena Rådström Baastad.

Läs även: Socialdemokraternas senaste utspel: Språkkrav för försörjningsstöd

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag