S-politiker avslöjades som människosmugglare – nu läggs utredning ned

Genrebild. Migranter tar sig över gränsen mellan Serbien och Ungern 2015. Bild: Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 5 sep 2020 2020-09-05
E-post 1107

Den socialdemokratiska lokalpolitikern Rashad Alsaad avslöjades som människosmugglare av Expressen förra året, och lämnade sina politiska uppdrag. Men nu läggs utredningen mot Alsaad ned. Detta på grund av att det barn som Alsaad lovade Expressens reporter att försöka smuggla in i landet inte existerade.

I oktober förra året avslöjade Expressen filmmaterial som visade att Rashad Alasaad, socialdemokratisk lokalpolitikern i småländska Ljungby, ägnade sig åt kommersiell människosmuggling.

– Jag gör det här för pengar, jag vill ha pengar, sade Aasaad i en film som Expressen filmade i smyg.

Läs även: Syriske S-politikern avslöjad som människosmugglare: ”Jag har fått ut väldigt många människor”

Alasaads taxa var 3 000 euro för en vuxen och 2 000 för ett barn. Detta då barn är lättare att smuggla än vuxna, sade Alasaad till Expressen.

– Att smuggla din dotter är hur enkelt som helst. Som jag sa tidigare, det är inte svårt att åka med ett barn. Det är hur enkelt som helst, ingen kommer att bli misstänksam, sade Alasaad till Expressens reporter, som han trodde var en möjlig kund.

Alasaad, som själv migrerat till Sverige från Syrien, skröt också om att han tidigare haft arbeten på svenska myndigheter och att han därför kan ”staten utan och innan”.

– Jag är anställd …statsanställd. Jag arbetar inom de tre viktigaste myndigheterna. På Försäkringskassan, på Skatteverket och med pensioner. Fram till för fyra månader sedan jobbade jag på Arbetsförmedlingen, sade Alasaad till Expressens reporter, som genom offentliga register kunde verifiera att Alasaad arbetat på Arbetsförmedlingen.

Läs även: Människosmugglarna bakom Alan Kurdis död dömda till långa fängelsestraff

Efter Expressens avslöjande lämnade Alsaad sina politiska uppdrag. Men nu läggs utredningen mot Alasaad ned, rapporterar SVT.

– Det stämmer, det ärendet är nedlagt, Ulf Haugen, gruppchef för gränspolisen region Syd till SVT.

Beslutet att lägga ned utredningen har fattats av kammaråklagare Anna Edebalk vid Åklagarmyndigheten.

– Det beror på att man inte kunde styrka brott, säger Anna Edebalk, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Malmö till SVT Småland.

– Som jag förstått har personen åkt utomlands i tron att han ska smuggla ett barn. Men barnet fanns inte på riktigt. För att det ska vara ett försök måste det vara risk att brottet fullbordas, förklarar Anna Edebalk.

Läs även: Rostami: Dålig kontroll av svenska ID-handlingar gör Sverige attraktivt för människosmugglarna

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag