Syriske S-politikern avslöjad som människosmugglare: ”Jag har fått ut väldigt många människor”

Foto: Vito Manzari / Wikimedia Commons
Genrebild. Foto: Vito Manzari / Wikimedia Commons
  • Torsdag 3 okt 2019 2019-10-03
E-post 2226

SVERIGE Den syriske socialdemokratiske kommunpolitikern Rashad Alasaad i Ljungby kommun är en människosmugglare. Det avslöjar Expressen. Inför Expressens dolda kamera berättar han varför. – Jag gör det här för pengar, jag vill ha pengar, säger Alasaad som själv tog sig till Sverige via smuggelvägen 2013.

Sedan hösten 2018 har Rashad Alasaad suttit som ersättare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige och även som ersättare i kultur- och fritidsnämnden i Ljungby.

Expressens team – som fejkar att vara syriska migranter – tar Alasaad på bar gärning i hamnen i Chania på Kreta där man stämt möte under förevändning att Alasaad ska hjälpa dem att ta sig till Sverige.

Inför dold kamera berättar socialdemokraten Alasaad – som själv tog sig till Sverige via smuggelvägen i slutet av 2013 – att han är människosmugglare och smugglar vuxna och barn till Sverige för pengarnas skull.

Rashad Alasaads prislista:

  • 20 000 kronor för ett barn
  • 30 000 för en vuxen

Det var efter flera veckor av kontakter med ett anonymt Facebookkonto, som i grupper och chattar vänder sig till migranter som vill ta sig från Grekland, som Expressen lyckades bestämma träff med Alasaad i Chania. Alasaad ville inte träffas i Aten, med hänvisning till att passkontrollen var hårdare där.

I sina annonser uppgav Alasaad – där han kallade sig ”Ahmad” – att han åker ner till Grekland och hämtar med sig migranter, och att de förses med svenska pass.

”Endast de som är i Grekland. Syriska pass med svenska uppehållstillstånd till salu. Bara för dem som ser ut som passinnehavarna. Jag åker själv till Grekland och hämtar upp dem. Hittills har jag – med hjälp av min dotters pass – hämtat två flickor”,”, (Facebookannons, via Expressen)

Alasaad uppgav i kontakterna med Expressen att han hade tillgång till ett flertal pass.

När de sitter i hamnen i Chania ger Alasaad lite ”migranttips”. Han förklarar att det idag blivit svårare att få asyl som syrier och att det är bättre odds om man uppger att man är palestinier. Han förklarar också att det är enklast att smuggla barn. Om de gråter är det ingen som blir misstänksam.

– Det viktigaste är att ha självförtroende. Jag har själv tagit mig smuggelvägen från Istanbul. Från Ataturk-flygplatsen. Finns det någon som kan ta sig smuggelvägen från Ataturk-flygplatsen?  Jag lyckades vid första försöket.  Självförtroendet är viktigast när du passerar, säger Alasaad.

Expressens reporter fråga om han smugglat andra familjer.

– Ja, jag har fått ut hela min familj. Jag har fått ut väldigt många människor. Det är inte alls svårt. Var inte orolig. Allt kommer att bli bra, säger Rashad Alasaad till Expressen.

Rashad Alasaad valdes in i Ljungby kommun vid valet hösten 2018. På våren 2018 kommenterade Magnus Carlsson, ordförande för den lokala föreningen för Socialdemokraterna, att Alasaad och andra nya namn kommit in på partiets kommunvalsedel. Enligt Smålänningen hade Alasaad tidigare jobbat åt Arbetsförmedlingen men jobbade nu åt ett privat ”coachföretag”.

– Vi vill ha en bra blandning och få in yngre personer samt människor från andra kulturer. Nu känns det som att vi är ett bra gäng som för politiken framåt och vågar sticka ut hakan i bland annat debatter och insändare, sade Magnus Carlsson till Smålänningen.

 

Rashad Alasaad uppger till Expressen att han jobbar för flera statliga myndigheter. Försäkringskassan, på Skatteverket och med statliga pensioner.

Tillbaka i Sverige konfronterar Expressens Kassem Hamadé Alasaad med filmen från den dolda kameran. Han börjar med att anklaga Expressen för att han blivit utsatt för ”rasistiska trakasserier”. Senare erkänner Alasaad allt och säger att han lämnar sina uppdrag för Socialdemokraterna i Ljungby.

Tidigare har SVT:s programledare Fredrik Önnevall dömts för människosmuggling. Den yngling som Önnevall och hans kompanjoner smugglade dömdes tidigare i år för knivbrott.

Läs även SVT-programledaren Önnevalls insmugglade syrier dömd för knivbrott

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag