S-politiker vill ”prioritera lag och ordning” – med förslag från högern

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 20 apr 2021 2021-04-20
E-post 358

LINKÖPING Stärk den lokala polisnärvaron, stoppa bidragsfusk, avskaffa EBO-lagen och genomför en ny folkräkning. De punkterna föreslår Kristina Edlund (S), kommunalråd i Linköping, som en ny politik för Socialdemokraterna. Men tre av fyra förslag kommer från partier till höger om S.

Socialdemokraternas kommunalråd i Linköping Kristina Edlund skriver i en debattartikel i Expressen att Socialdemokraterna måste börja prioritera lag och ordning.

Läs även: Ny rapport om KD-M-SD:s kriminalpolitik: Skulle innebära största förändringen på 50 år

”Nu finns risk att mitt parti lämnar ute frågan om gängbrottslighet och kriminalitet. Att bortse från ett så stort samhällsproblem kan kännas trösterikt för stunden, men på sikt tror jag det är farligt” skriver Edlund bland annat.

I artikeln föreslår Edlund fyra åtgärder mot kriminaliteten: stärka den lokala polisnärvaron, stoppa bidragsfusk i välfärden, avskaffa EBO-lagen som gör att asylsökande kan bosätta sig var de vill, och att genomföra en ny folkräkning.

Av Edlunds fyra punkter, har emellertid tre redan föreslagits av borgerliga eller konservativa partier. I oktober 2019 lägger Markus Wiechel och Alexander Christiansson (båda SD) en motion om att avskaffa EBO-lagen.

I oktober 2020 lade både SD och M förslag om att genomföra en ny folkräkning. Inget av förslagen fick stöd i riksdagen, rapporterade TT.

Läs även: Sveriges invånarantal okänt – många saknas i folkbokföringen

År 2017 lade Liberalerna en motion i riksdagen för ”fler och synligare poliser”. Något även Centerpartiet säger sig arbeta för.

När det gäller den fjärde punkten om bidragsfusk satsade regeringen tillsammans med stödpartierna C och L omkring 200 miljoner till myndigheter som CSN, Försäkringskassan, Migrationsverket och Skatteverket för att komma till rätta med fusket i höstbudgeten 2020.

– Det är väsentliga summor som försvinner i medvetet fusk. Vi kommer vara tydliga med att de här pengarna ska användas till att systematiskt och hårdare jobba med att stoppa fusket, sade finansminister Magdalena Andersson (S), till Dagens Nyheter.

I en motion från oktober lade Julia Kronlid och flera andra riksdagsledamöter från SD en motion för ytterligare åtgärder i kampen mot bidragsfusk, som skärpta krav för tillgång till välfärdssystemen och möjligheten att stänga av bidragsbrottslingar från välfärdssystemen.

Nyheter Idag söker Kristina Edlund för kommentarer.

Läs även: S i Eskilstuna vill stoppa bidragsfusk med särskild lag för invandrare

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag