S-politikerns plan för att behålla tiggarna – omskola till ”gatuartister”

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Torsdag 18 apr 2019 2019-04-18
E-post 3290

KATRINEHOLM På måndagen klubbades ett tiggeriförbud igenom i Katrineholms kommunfullmäktige – något som upprör prästen och socialdemokraten Karola Lindkvist Wahlbeck. Nu ska hon skola om tiggarna till gatumusikanter.

Tiggeriförbudet i Katrineholm gäller för de centrala delarna av kommunen och röstades igenom av den styrande majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna, med stöd av Sverigedemokraterna. Prästen Karola Lindkvist Wahlbeck är ersättare i valnämnden för Socialdemokraterna och missnöjd med partiets beslut.

– Jag kan inte vara den enda socialdemokraten i Katrineholm som inte förstod att det här skulle bli resultatet av att jag lade min röst på dem. Det är fruktansvärt tragiskt att det här har hänt i Katrineholm. Den människofientlighet som mitt eget parti står för är en skandal, säger hon till Katrineholms-Kuriren.

Den nya ordningsföreskrifterna gör passiv pengainsamling förbjuden, och det är fortfarande tillåtet för gatumusikanter att samla in pengar. Därför tänker Karola Lindkvist Wahlbeck med hjälp av sina kollegor inom kyrkan dra igång en studiecirkel där tiggarna kan lära sig hantera instrument.

– Eftersom romernas yrke att tigga inte är fullödigt i fullmäktiges ögon så behöver vi ge dem fortbildning så att deras yrke godkänds. Och gatuartist är ett godkänt yrke. Så för dem som vill ska vi erbjuda ett fortbildningspaket så att man kan bli gatuartist, säger hon.

Läs även: KD och V om lokalt tiggeriförbud: ”Diskriminerande”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag