S-politikerns sköna tillskott – 14 300 extra i månaden

Bild: Eskilstuna kommun/Public Domain
  • Torsdag 10 Nov 2022 2022-11-10
E-post 169

Från och med oktober får socialdemokraten Ann-Sofie Wågström (S) en arvodeshöjning från 21 450 kronor i månaden till 35 750 kronor för sitt arbete som ordförande för kommunfullmäktige i Eskilstuna, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

Det är hela 14 300 extra i månaden, och arvodeshöjningen beslutades av kommunfullmäktige på ett möte i maj i år.

Wågström vill inte ställa upp på en intervju med SVT eller kommentera sitt arvode men säger att hon inte var inblandad i beslutet om att höja arvodet.

Förändringar i Eskilstuna-politikernas arvoden föreslås av en arvodeskommitté med Marianne Karlberg (S) som ordförande. Inte heller Karlberg vill ställa upp på en intervju med SVT men säger i ett telefonsamtal att hon anser att kommunfullmäktiges ordförande är värd ett lika högt arvode som en ordförande för en nämnd i kommunen, vilket beslutet innebär.

Karlberg uppger också att man jämfört arvodet med nivån i andra kommuner, men SVT:s granskning visar att endast kommunfullmäktiges ordförande i en av de 18 kommunerna man jämförde med har ett högre arvode efter höjningen.

Inte heller kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ställer upp på intervju med SVT, men svarar i ett sms.

”Om jag ska kommentera deras arbete utan att ha varit involverad i det, och dessutom ge mig in i frågor som vi är väldigt måna om ska ligga på armlängds avstånd från dem det berör, så gör jag väldigt fel. Men du kan nog inte med trovärdighet jämföra med en annan kommun rakt av. Inget uppdrag är det andra likt” skriver Jansson till SVT.

Det höjda arvodet till Ann-Sofie Wågström får emellertid stöd över blockgränsen av Moderaternas gruppledare Jari Puustinen, som menar att förslaget där arvodeshöjningen ingick ”såg bra ut i sin helhet”.

– För vår del tyckte vi att förslaget man lade fram såg bra ut i sin helhet och därför har då alla partier också röstat ja, säger Puustinen.

Läs även: Blågula styret i Norrtälje tokhöjer egna lönen: ”En fråga om prioriteringar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag