S-profiler rasar mot SD när Ungern stoppar stöd till Ukraina

Heléne Fritzon (S) och Charlie Weimers (SD). Bild: Yordan Simeonov (EU2018BG)/CC BY 2.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Lördag 16 dec 2023 2023-12-16
E-post 0

Natten mot fredagen avslutades första dagen av EU:s toppmöte i Bryssel. Det stod då klart att Ungern, vars premiärminister Viktor Orban länge varit kritisk till det militära stödet till Ukraina, blockerar det planerade EU-stödet till Ukraina.

– Det är klart att Ukraina hade hoppats på stabilt EU-stöd på det sätt som vi nu har bevisat i två års tid. Sen visste de liksom vi andra att risken var uppenbar att det inte skulle bli på det sättet. Och givet att det inte var möjligt så tror jag ändå de inser värdet av att 26 som har samma uppfattning och står helt enade. I brist på 27 så är 26 rätt bra också, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT.

Frågan kommer behandlas igen i januari, och om Ungern fortsätter motsätta sig Ukrainastödet kan övriga medlemsländer komma att gå vidare med stödet utan Ungern.

Ungern har även, tillsammans med Turkiet, blockerat Sveriges inträde i Nato, och Viktor Orban har flera gånger anklagats för att gå Rysslands och Vladimir Putins ärenden när det gäller såväl Sveriges inträde i Nato som stödet till Ukraina.

Till dem som anklagar Orban hör de svenska socialdemokraterna, vilka länge haft ett horn i sidan till Ungerns högerkonservativa ledare. Efter beskedet om Ungerns blockering av Ukrainastödet passar ledande S-profiler även på att dra in Sverigedemokraterna i anklagelserna.

”Putins lydpojke Orbán gör det igen” skriver Socialdemokraternas Europaparlamentariker Heléne Fritzon om saken i ett inlägg på plattformen X, och avslutar med att hävda att ”Orbán och SD har precis samma mål: att splittra Europa. Den stora vinnaren är Putin”.

Även tidigare statsrådet Annika Strandhäll smetar Ungern på SD. ”SDs syterparti tillika stora förebild visar sina sanna färger” skriver hon bland annat om nyheten.

I en kommentar till Fritzons inlägg kallar SD:s Europaparlamentariker Charlie Weimers angreppet för ”ett svårartat fall av SD-tourettes”.

”SD har förhandlat med Tidöpartierna om den svenska positionen. Vilken förordar EU-stöd till Ukraina” skriver Weimers och fortsätter: ”Vad den ungerska regeringen gör har SD ingenting att göra med och alla kan läsa sig till att Fidesz inte ens sitter i vår partigrupp ECR i Europaparlamentet (Fidesz är grupplösa).”

Värt att notera är även att SD och regeringen har gett betydligt större stöd till Ukraina än den föregående S-regeringen har gjort. Den blågula regeringen har även gett Ukraina de offensiva vapen landet efterfrågat, som artilleristystemet Archer och pansarskyttefordonet Stridsfordon 90, vilket S-regeringen vägrade.

Läs även: S röstade för EU:s renoveringskrav – tar åt sig äran för att de stoppas

Läs även: Regeringen slaktar biståndet till Palestina – satsar på Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag