S röstade för EU:s renoveringskrav – tar åt sig äran för att de stoppas

Bild: EU2018BG Bulgarian Presidency/Yordan Simeonov/CC BY 2.0/Faksimil Facebook
  • Måndag 11 dec 2023 2023-12-11
E-post 0

Under förra veckans slutförhandlingar drogs kraven på renoveringar tillbaks från ett EU-förslag om minskad energianvändning, ett krav som hade lett till att svenska husägare hade tvingats till renoveringar för hundratusentals kronor om det genomförts.

I ett inlägg på Facebook på fredagen tog Socialdemokraterna åt sig äran för att kravet stoppats. ”Nu kan Sveriges småhusägare andas ut, ingen kommer bli tvingad att renovera sitt hem. Vår fajt lönade sig” skrev partiet och publicerade en bild med texten ”VI GJORDE DET! Tvångsrenoveringar stoppas”.

”Småhusägare kan nu dra en lättnadens suck efter de skräckkampanjer som förts i frågan. Slopandet av obligatoriska renoveringskrav är en stor förhandlingsframgång”, skrev Socialdemokraternas Europaparlamentariker Heléne Fritzon i en kommentar till TT.

Problemet är att röstningsprotokollen visar att Socialdemokraterna röstade för renoveringskravet den 14 mars, vilket uppmärksammades av bland andra Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Charlie Weimers.

”Era förbannade lögnare. Ni röstade för tvångsrenoveringar som skulle tvinga svenskar från hus och hem. Jag vet. För jag satt mitt emot er när ni gjorde det” skriver Weimers i ett inlägg på plattformen X.

– Jag tycker att det är djupt ohederligt att rösta för ett förslag som skulle drabba miljontals villaägare och hyresgäster under de närmaste tio åren och sedan hävda att man kämpat emot hela tiden. Det får George Orwell att bli avundsjuk, säger Weimers till Aftonbladet.

Fritzon skriver till Aftonbladet att Socialdemokraterna röstade för förslaget i syfte att kunna förhandla bort avsnittet om tvångsrenoveringar.

”Medan vi socialdemokrater har haft möten med våra förhandlare och kämpat för svenska intressen har Charlie Weimers fokuserat på att vilseleda svenska folket om vad vi tycker i den här frågan. Det är trist”, skriver hon till tidningen fortsätter:

”Vi röstade för att ta frågan vidare till förhandling och precis som vi kämpat för i regering, riksdag och i Europaparlamentet slipper nu svenska småhusägare obligatoriska renoveringskrav. Istället för att glädjas åt förhandlingsframgångarna å svenska folkets vägnar verkar Weimers mest besviken över att hans smutskastningskampanj nu motbevisats”.

Läs även: Här är Socialdemokraternas glömda vallöfte om halverade elpriser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag