S sågar säkerhetszoner – vill låta polisen visitera mer överallt

Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Torsdag 8 feb 2024 2024-02-08
E-post

Socialdemokraterna sågar som väntat regeringens förslag på säkerhetszoner, där polisen ges utökad befogenhet att visitera fordon och personer utifrån exempelvis hur de misstänkta klär sig i begränsade zoner. Men anledningen är enligt Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi att man inte anser att förslaget är tillräckligt långtgående.

Istället säger man sig vilja ge polisen utökade befogenheter överallt, bland annat för att boende i områden som bedöms utgöra säkerhetszoner inte ska känna sig diskriminerade.

Vårt förslag är att polisen ska kunna visitera personer i hela Sverige som man misstänker att de rör sig i gängkriminella kretsar eller om de bär vissa attribut, till exempel bärande av skyddsväst. Polisen måste avgöra vad dessa attribut är och det får inte utgöra diskriminering, skriver Ardalan Shekarabi i ett sms till Expressen

Socialdemokraterna uppger att man därför kommer rösta nej till regeringens förslag och lägga fram ett eget.

Detsamma säger Vänsterpartiet att man kommer göra, men av andra anledningar än S.

– Riskerna är att det slår helt snett och att oskyldiga drabbas och att förtroendet för polisen bryts ner. Polislagen ger redan möjligheter till visitering men då krävs det misstanke om brott, det blir väldigt otryggt om vi skulle röra oss bort från det, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Gudrun Nordborg till Expressen.

Läs även: Ramberg raderar – jämförde Guccikepsar med Davidsstjärnor

Läs även: C och MP KU-anmäler Strömmer (M) för förslag om säkerhetszoner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag