Ramberg raderar – jämförde Guccikepsar med Davidsstjärnor

Bild: Alex Neman/CC BY-SA 4.0/Daniel Ullrich/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 8 feb 2024 2024-02-08
E-post 0

Stiftelsen Expos ordförande Anne Ramberg satte foten i klaveret när hon i ett inlägg på plattformen X på torsdagen jämförde de kepsar gängkriminella gillar att bära med de Davidsstjärnor nazisterna tvingade judar att bära. Ramberg har raderat inlägget och medgett att jämförelsen ”var inte bra”.

På torsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna ettt förslag om säkerhetsszoner, som ger polisen utökad rätt att kroppsvisitera och söka igenom fordon i vissa områden att förhindra våldsbrott.

Bland annat ska polisen få visitera om personen är klädd på ett visst sätt, och som exempel ges de Gucci-kepsar som är populära i gängkriminella kretsar.

– Alla som bär kopior av Gucci-kepsar är inte gängkriminella, men många gängkriminella bär dessa. Det är en viss klädstil som kommer med att vara i de här gängen, sade Martin Melin (L) på pressträffen enligt Dagens Nyheter.

Exemplet med Gucci-kepsar fick Expos ordförande Anne Ramberg att gå i taket. ”Idag Guccikeps i morgon Davidsstjärna” skrev Ramberg i ett inlägg på X, med referens till de Davidsstjärnor som tyska judar tvingades bära under nazisternas regim.

Läs även: Ramberg rasar mot förslag att beslagta gängkriminellas tillgångar

Rambergs jämförelse mötte kritik. ”Jag har släktingar som fick bära den gula davidsstjärna du refererar till. Att jämföra dessa förföljelser med regeringens kriminalpolitik är inte endast osmakligt utan absurt” skrev Daniel Schatz, doktor i statsvetenskap, i ett inlägg.

”Omdömeslös jämförelse. Det måste vara möjligt att kritisera regeringens förslag utan denna typ av osakliga paralleller” skriver Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig.

Ramberg tog åt sig av kritiken och raderade sitt inlägg. ”Jämförelsen mellan Gucci kepsar och Davidsstjärnor var inte bra” skriver Ramberg och fortsätter: ”Men regeringens förslag innebär som bl a JK varnar för att förslaget inte är förenligt med det skydd mot godtyckliga ingripanden som uppställs i RF och Europakonventionen”.

Läs även: C och MP KU-anmäler strömmer för förslag om säkerhetszoner

Läs även: Ramberg blir ny Expo-boss

Läs även: Ramberg rasar mot Kristersson kräver ursäkt till invandrare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag