S tappar stort i SVT/Novus – blågula blocket i ledning

Foto: Nyheter Idag / Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Torsdag 18 aug 2022 2022-08-18
E-post 683

Med drygt tre veckor kvar till valet verkar den fruktade socialdemokratiska slutspurten ha gått i baklås. I den senaste mätningen från SVT/Novus tappar Socialdemokraterna 2,1 procentenheter, och de blågula partierna tar ledningen med en dryg procentenhet.

– Jämfört med förra veckans mätning är förändringarna inte statistiskt säkerställda men tittar vi tillbaka till juli så är det en säkerställd nedgång för S, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Läs även: MP ökar kraftigt i SVT/Novus – får väljare från S och V

På vänstersidan jämnas det socialdemokratiska tappet ut av att Vänsterpartiet ökar med 2,5 procentenheter.

– Det är en tydlig uppgång, men framförallt en återhämtning. Partiet har legat stabilt på 9-10 procentsnivån ganska länge, och nu är man tillbaka där, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till SVT.

Men samtidigt tappar både Centerpartiet och Miljöpartiet, medan Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna ökar på den blågula sidan.

Det innebär att de blågula partierna leder i undersökningen med 49,8 procent mot 48,7 för de rödgröna, vilket skulle ge de blågula partierna en riksdagsmajoritet med 177 mandat.

SVT/Novus partisympatiundersökning för augusti

2067 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att delta och svarat i undersökningen, som genomförts per telefon, SMS och post under perioden 8 augusti – 14 augusti. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 28,5 (-2,1)

Moderaterna 19,6 (+1,0)

Sverigedemokraterna 18,8 (+0,2)

Vänsterpartiet 9,7 (+2,5)

Centerpartiet 6,0 (-0,8)

Liberalerna 5,8 (+0,7)

Kristdemokraterna 5,6 (-0,7)

Miljöpartiet 4,5 (-0,7)

Övriga partier 1,5 (-0,1)

Läs även: Blågult majoritet i Demoskop trots MP över spärren

Läs även: Kalldusch för Lööf i nya SvD/Sifo – passeras av L

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag