Hotfulla meddelanden till de som röstade för Östlin under Botkyrkakuppen

Ebba Östlin röstades bort efter konflikt med ABF. Bild: Socialdemokraterna/Nyheter Idag
  • Torsdag 2 feb 2023 2023-02-02
E-post 0

Socialdemokrater som röstade för Ebba Östlin under helgens omröstning har mottagit hotfulla meddelanden, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Det handlar om hot som skickats via SMS, som SVT i sin tur fått ta del av. SVT har även fått uppgifter från anonyma källor inom både polisen och Socialdemokraterna om att personer i från den kriminella miljön deltog i omröstningen mot Ebba Östlin. Liknande uppgifter har tidigare publicerats av Aftonbladet och Expressen.

Ingen socialdemokrat från Östlin-fraktionen törs emellertid ställa upp på intervju med SVT, då de är rädda för repressalier från kriminella.

– Jag blir mörkrädd. Det här är inte okej på något vis överhuvudtaget. Det är får liksom inte ske, de får inte ta fäste i en kommun på det sättet, säger oppositionsrådet Stina Lundgren (M).

Katarina Berggren (S) från valberedningen avvisar emellertid uppgifterna, och menar att de nya medlemmarna värvats under höstens valrörelse.

– Jag känner i stort sett alla. Det var också nya medlemmar, och det hänger väldigt nära ihop med att vi kommer precis från en valrörelse, vi har haft en enorm kampanj i Botkyrka och värvat många nya medlemmar, hävdar hon.

Bakgrunden till kuppen mot Ebba Östlin är att kommunen stängde ned de fritidsgårdar som ABF drev i Botkyrka på grund av att olika kriminella aktiviteter ska ha pågått i lokalerna. På onsdagen pekade Expressen ut en 28-årig man med kriminell bakgrund som en av deltagarna i kuppen mot Östlin.

Läs även: S-kvinnas kriminella svåger pekas ut som inblandad i Botkyrkakuppen

Tidigare har ABF Botkyrka Salems ordförande Christina Zedell, som även är aktiv i S, förnekat uppgifterna om att kriminella deltog, och anklagat Östlin för att sprida lögner om saken.

– I och med att man nu går så hårt mot ABF och framför allt mot mig så vill jag säga att den bild som förmedlas inte stämmer. Det här är ovärdigt, sade Zedell till Dagens Nyheter, och menade att det hela var ”hennes sätt att rädda ansiktet”.

Även Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin har tidigare avfärdat uppgifterna om att Östlin kuppats bort med hjälp av kriminella.

– Det finns ingenting som pekar på att valen skulle ha skett på ett odemokratiskt sätt. I dagsläget finns det ingenting att gå vidare med, sade Baudin till TT.

Nu säger Baudin att det i första han är upp till distriktet att lösa situationen.

– Det är ju våra distrikt som ansvarar för arbetarkommunen, så det är första instansen. Men det klart, hör de av sig till oss, det är så det fungerar i vårt parti, det är klart att då stöttar vi dem och då kommer vi också hjälpa dem i den processen, säger han till SVT.

Läs även: Strandhäll avfärdar uppgifter om Botkyrkakuppen – hänvisar till ”30 år bakom mig i svensk förort”

Läs även: S-politiker avsätts – stängde ABF-drivna fritidsgårdar på grund av kriminalitet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag