S uppmanar El-Haj att lämna riksdagen

Bild: Agj1998/CC BY-SA 4.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 9 feb 2024 2024-02-09
E-post

Socialdemokraterna uppmanar den kontroversielle riksdagsledamoten Jamal El-Haj att lämna sitt riksdagsuppdrag då han inte längre har partiets förtroende. Det meddelar Socialdemokraternas ordförande i Skåne Niklas Karlsson på en pressträff på fredag eftermiddag.

På fredagen avslöjade Expressens krönikör Sofie Löwenmark att den kontroversiella riksdagsledamoten Jamal El-Haj, som varit i blåsväder sedan han talade på en Hamas-kopplad konferens förra året, försökt att påverka Migrationsverket att ge en konservativ imam asyl i Sverige.

”Mitt enda syfte med samtalet var att tillföra information som jag trodde var relevant och samhällsnyttigt. Den lämnade jag vid ett tillfälle. Jag inser nu att handläggaren kunde ha uppfattat samtalet som ett sätt att påverka. Med facit i hand var det fel av mig att agera så” skrev El-Haj till Expressen.

I ett inlägg på plattformen X frågar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson varför S låter El-Haj vara kvar.

”Har Hamas hållhakar på den socialdemokratiska ledningen?” frågar Åkesson och fortsätter: ”Vill Socialdemokraterna framöver vara ett parti för Sverige och svenskarna, eller ett parti för splittring och islamisering? Det är nämligen inte möjligt att vara båda. Man måste välja.”

På fredag eftermiddag rapporterar Expressen att Socialdemokraterna uppmanar El-Haj att lämna sitt riksdagsuppdrag, då han förbrukat sitt förtroende.

– Hans agerande har skadat Socialdemokraterna då han vid flera tillfällen satt sina egna intressen före partiet. Vi har uppmanat honom att lämna sitt uppdrag, säger partiets ordförande i Skåne Niklas Karlsson på en pressträff enligt Expressen.

Enligt Niklas Karlsson är flera faktorer som ligger bakom beslutet och en ”samlad helhet” som gjort att partiet tappat förtroendet för El-Haj.

Läs även: El-Haj försökte påverka asylärende åt konservativ imam

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag