S, V och MP får majoritet i SCB:s stora mätning – KD och L under spärren

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 1 jun 2023 2023-06-01
E-post

I Statistiska Centralbyråns senaste partisymaptiundersökning går S som på spåret med ett stöd på 38,6 procent, vilket innebär en ökning på fyra procentenheter sedan den senaste mätningen. Tillsammans med V och MP får Magdalena Anderssons parti en majoritet i mätningen, medan både L och KD hamnar under spärren.

Socialdemokraterna är dessutom det enda parti som gör en statistiskt säkerställd ökning i undersökningen.

– Det är en ökning med 4 procentenheter för Socialdemokraterna jämfört med vår novembermätning, och med 8,3 procentenheter jämfört med resultatet i riksdagsvalet, säger Leonora Uddhammar, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

Desto trögare går det för L och KD som inte lyckas ta sig över fyraprocentsspärren i mätningen med 3,4 respektive 3,7 procent av stödet.

KD-ledaren Ebba Busch tror emellertid att siffrorna kommer att förbättras över tid.

– Jag är övertygad om att högre förtroende i opinionen, det får man när man levererar. Och det är precis det vi gör nu när det gäller sjukvården, säger hon till TT.

Även C tappar i mätningen medan övriga riksdagspartier inte genomgår någon statistiskt säkerställd förändring.

SCB:s partisympatiundersökning

9 261 röstberättigade personer ingick i Statistiska Centralbyråns partisympatiundersökning som genomfördes 27 april – 25 maj 2023. Personerna valdes slumpmässigt och svaren insamlades via telefon och webbenkät. 4 334 personer (46,8 procent) svarade på undersökningen.

Förändringen från den senaste mätningen i november 2022 inom parentes. Statistiskt säkerställda förändringar är märkta med asterisk.

Socialdemokraterna 38,6 (+ 4,0*)

Moderaterna 19,1 (+ 0,2)

Sverigedemokraterna 18,0 (- 0,2)

Vänsterpartiet 7,3 (- 0,3)

Centerpartiet 4,2 (- 1,2*)

Miljöpartiet 4,1 (- 0,3)

Kristdemokraterna 3,7 (- 1,2*)

Liberalerna 3,4 (- 0,7*)

Övriga partier 1,7 (- 0,2)

Läs även: Rödgrön chock i DN/Ipsos – egen majoritet för S, V och MP

Läs även: Sentio: Kristersson kraschar i krismätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag