S vägrade svara på ABF-fråga med hänvisning till ”säkerhetsläget” – nu kräver SD utredning

Msciwoj Swigon (SD). Foto: Pressbild / Nyheter Idag
  • Söndag 12 feb 2023 2023-02-12
E-post 0

I regionfullmäktige i tisdags ville regionrådet Jens Sjöström (S) inte svara på en fråga kring ABF med anledning av rapporterna kring Botkyrka. Anledningen som uppgavs var en ”förhöjd säkerhetssituation”, och frågan besvarades istället av en partikollega med helt andra ansvarsområden. Nu kräver SD en utredning.
– Vi kräver svar på vad som faktiskt har hänt, säger regionrådet Msciwoj Swigon (SD).

– Antingen har en hotbild omöjliggjort för en folkvald politiker att fullgöra sina förpliktelser enligt fullmäktiges arbetsordning, eller så har Socialdemokraterna använt den stökiga situationen i Botkyrka som svepskäl för att Sjöström (S) skulle slippa besvara oppositionens frågor. Båda alternativen är mycket allvarliga, säger Swigon i ett pressmeddelande.

Läs även: S vägrade svara på fråga om ABF på grund av ”säkerhetsläget”

Partiet har nu skickat in en skrivelse inför nästkommande möte med regionstyrelsen. I den kräver man att regiondirektören ska reda ut huruvida Region Stockholms förvaltning gjort en säkerhetsbedömning och om man i så fall avrått Sjöström från att svara på frågor rörande ABF.

– Visar det sig att en säkerhetsbedömning har gjorts och att Socialdemokraterna tagit del av denna inför mötet ser vi även mycket allvarligt på att andra folkvalda som debatterade frågan inte informerades om detta. Vi förväntar oss brett stöd i regionstyrelsen för att korten ska läggas på bordet kring detta, tilläger Swigon.

S: Ett missförstånd

Frågan som Jens Sjöström, ordföranden i S i Botkyrka samt regionråd, vägrade svara på handlade om ifall regionen hyr ut lokaler till ABF eller andra studieförbund – med anledning av M:s förslag att strypa alla bidrag till ABF i väntan på en utredning om påstådda kopplingar till gängkriminella i Botkyrka.

– Jag fick ett svar från Socialdemokraterna i regionen att säkerhetsläget är så pass stort att Jens inte kan delta i diskussioner kring ABF, säger Daniel Källenfors (M), ledamot i regionfullmäktige, till Expressen.

Socialdemokraterna har i efterhand påstått att det hela handlar om ett missförstånd.

”Det är en enskild tjänsteman som i dialog med presidiet uttryckt att det finns en situation kring en av våra ledamöter. Det var en olycklig och felaktig motivering som var baserad på ett missförstånd. Vi kommer under dagen att föra en dialog med den ansvariga tjänstemannen. Socialdemokraterna har besvarat samtliga frågor som ställts till presidiet utav de politiska partier som finns representerade i Stockholms regionfullmäktige”, skriver Rozgar Watmani, kanslichef för S i Region Stockholm, till Expressen.

Men den förklaringen tar inte bort behovet av att utreda frågan, menar SD.

”Det påstådda misstaget ledde till att regionrådet frångick arbetsordningen och inte besvarade frågan. Vi vill veta om det har förekommit yttre påverkan eller inte”, säger Swigon (SD) i en skriftlig kommentar till Nyheter Idag.

Läs även: ”Här finns stora bidrag att få utan att du behöver avlossa ett enda skott”

Läs även: Grovt kriminella fick jobb på ABF:s fritidsgårdar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag