S vägrade svara på fråga om ABF på grund av ”säkerhetsläget”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 8 feb 2023 2023-02-08
E-post

När Moderaterna ställde en fråga om ABF i Stockholms regionfullmäktige på tisdagen vägrade Socialdemokraterna att svara med hänvisning till ”säkerhetsläget”, rapporterar Expressen. 

– Det är ett oerhört märkligt läge att man inte ens kan ta en debatt för att man är rädd för gängkriminalitet. Det är så långt det här samhällsviruset har kommit in i demokratin, säger säger Daniel Källenfors (M) ledamot i regionfullmäktige.

Läs även: S-topp larmades om gängkopplingar i Botkyrka – förra året

Källenfors menar att det hela visar att gängkriminaliteten satt demokratin ur spel.

– Det innebär ju att gängkriminalitet har sökt sig till Sveriges näst största parlament. Han kan inte ställa upp i debatten och vi i opposition kan inte ställa frågor som vanligt, säger han till Expressen och fortsätter:

– Det här måste polisen och regionens säkerhetsorganisation prioritera mycket kraftfullt, vi kan inte ha en situation där demokratin inte fungerar. Jag har inga synpunkter på Jens agerande, det här handlar mer det principiella i att vi inte kan föra en normal politiskt debatt i fullmäktige.

Socialdemokraterna menar emellertid att det hela handlar om ett missförstånd.

”Det är en enskild tjänsteman som i dialog med presidiet uttryckt att det finns en situation kring en av våra ledamöter. Det var en olycklig och felaktig motivering som var baserad på ett missförstånd. Vi kommer under dagen att föra en dialog med den ansvariga tjänstemannen. Socialdemokraterna har besvarat samtliga frågor som ställts till presidiet utav de politiska partier som finns representerade i Stockholms regionfullmäktige” skriver Rozgar Watmani, kanslichef för S i Region Stockholm, till Expressen.

Frågan som Jens Sjöström, ordföranden i S i Botkyrka samt regionråd, vägrade svara på handlade om ifall regionen hyr ut lokaler till ABF eller andra studieförbund – med anledning av M:s förslag att strypa alla bidrag till ABF i väntan på en utredning om påstådda kopplingar till gängkriminella i Botkyrka.

Läs även: S-politiker avsätts – stängde ABF-drivna fritidsgårdar på grund av kriminalitet

Läs även: S-kvinnas kriminella svåger pekas ut som inblandad i Botkyrkakuppen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag