S-väljare går till SD: ”Borde vara full panik i arbetarrörelsen nu”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 3 nov 2021 2021-11-03
E-post

SVERIGE Många av Socialdemokraternas kärnväljare inom arbetarklassen har gått över till Sverigedemokraterna. Ett problem som partiet inte har tagit på tillräckligt stort allvar, enligt källor till SVT:s Uppdrag granskning.
– Så som en källa uttrycker det till mig: ”Det är så konstigt. Det borde vara full panik i arbetarrörelsen nu, men det är inte det”, säger journalisten Torbjörn Nilsson i programmet.

Uppdrag gransknings senaste avsnitt heter ”De nya Socialdemokraterna?” och handlar om Sverigedemokraternas landvinningar bland Socialdemokraternas kärnväljare. 2019 visade en mätning från SCB att SD blivit det största partiet bland LO:s medlemmar, medan stödet för S minskade. Mer än var fjärde medlem valde SD.

En av de som har gått från S till SD är sågbruksarbetaren Peter Boman, som är kritisk till socialförsäkringssystemet och menar att socialdemokratin har ”glidit av sitt spår”.

– Man har ju alltid varit socialdemokrat – ända tills man blev sjuk och fick smaka på systemet, säger han i programmet.

UG: Varför byter du då och blir sverigedemokrat?

– Man måste ju göra någonting, och det kanske finns mera plats där för att kriga för sin sak.

UG: Men man måste ju hålla med om politiken också om man ska företräda ett parti.

– Som vi har blivit uppmanade inom Sverigedemokraterna är det att brinna för det som är på din ort, så att säga. Det är ju inte centraliserat, att vi ska stödja Stockholm i deras frågor. Det som funkar här uppe i Norrland är det vi ska kämpa för.

Plantskolearbetaren Erik Åberg är en annan nybliven sverigedemokrat. Han hade tidigare uppdrag inom fackförbundet GS, men det tog slut när hans politiska sympatier uppdagades.

– Det är inte alla gånger facket är på arbetarnas sida, säger han.

Industriarbetaren Peter Karlsson säger så här om SD:

– De är väl närmast vad Socialdemokraterna var förut, för länge sedan. Att vi kanske ska tänka på Sveriges befolkning i stället för hela världens.

Frilansjournalisten Torbjörn Nilsson, som följer svensk politik på nära håll, har haft kontakt med ledande personer inom LO och S. De flesta vill bara uttala sig anonymt.

– Någonstans är det ett bedrägligt lugn i partiet. Så som en källa uttrycker det till mig: ”Det är så konstigt. Det borde vara full panik i arbetarrörelsen nu, men det är inte det”, säger han.

Torbjörn Nilssons källor menar att partiet borde ha tagit itu med tappet till SD tidigare.

”Ibland tänker jag att Stefan helt har missat den nidbild som fanns av partiet och som fortfarande finns kvar: att vi bara är intresserade av klimat och hatar vita män som åker bil”, säger en tidigare medarbetare om partiledaren Stefan Löfven.

En person som suttit i LO:s styrelse berättar:

”Det vi höll på med nästan hela tiden var att säga att SD är ett rasistiskt parti. Det var extremt misslyckat, folk slutade lyssna på oss. Det är den här eran vi betalar ett så extremt högt pris för i dag. Vi visade inte vems sida vi står på i utvecklingen – alltså globaliseringen – eller så visade vi att vi stod på den urbana medelklassens sida.”

En som uttalar sig med namn är den tidigare SSU-ordföranden Philip Botström.

– Kärnväljarna tycker att vi sagt samma sak i 30 år, men inte levererat. De tänker ”hur ska ni kunna skapa det här samtidigt som invandringen?” och så börjar de tvivla. Problemet är inte våra värderingar, problemet är att folk inte tror att vi ska genomföra dem, säger han.

Läs även: Löfvens dystra facit

Läs även: SD vinner stöd bland invandrare och LO-medlemmar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag