S vill ha mer visitering utan brottsmisstanke

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 13 dec 2023 2023-12-13
E-post 0

Socialdemokraterna motsätter sig regeringens förslag om visitationszoner, och föreslår istället att polisen får ökade befogenheter att genomföra visitationer oavsett plats.

Socialdemokraterna motsätter sig regeringens förslag om visitationszoner, som skulle ge polisen ökad befogenhet att visitera personer utan brottsmisstanke på vissa platser under vissa tider, rapporterar TT.

– Vi behöver släppa prestigen och fokusera på åtgärder som på riktigt och effektivt bekämpar och förebygger brott. Det finns ingen stark evidens för att visitationszoner är ett effektivt verktyg, säger partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi.

Socialdemokraterna är även kritiska till att utredningen om visitationszoner snabbehandlas. Förslaget som ska vara klart på torsdag skickas på remiss över jul- och nyårshelgen och fram till mitten av januari, och den 20 februari ska ett färdigt lagförslag läggas på riksdagens bord för att kunna träda i kraft redan den 1 mars.

Shekarabi menar att processen är för snabb för att remissinstanserna ska hinna lämna synpunkter.

– Det är inte seriöst, Sverige är inte en bananrepublik, säger han till TT. 

Istället föreslår alltså Socialdemokraterna att polisens befogenhet att genomföra visitationer utan konkret brottsmisstanke utvidgas.

Redan idag får polisen i vissa fall genomföra visitationer utan en konkret brottsmisstanke, som att söka efter vapen eller andra farliga föremål. S föreslår att denna åtgärd utvidgas, så att förebyggande visitering även ska kunna genomföras på personer som rör sig i gängkriminella kretsar eller har vissa ”attribut”.

– Attribut kan vara skottsäker väst, om man bär en sådan. Polisen måste få utveckla metoder för detta, säger Shekarabi.

Läs även: Visitationszoner och anonyma vittnen – här är Tidöpartiernas nya reformer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag