S vill ha stopp för nyanlända: ”Nästan inga svenskar kvar”

Elias Aguirre. Foto: Skärmdump från DN
  • Onsdag 8 sep 2021 2021-09-08
E-post

LINKÖPING Socialdemokraterna i Linköping går till val på att stoppa nyanlända från att bosätta sig i det särskilt utsatta området Skäggetorp, rapporterar Dagens Nyheter.
– Skäggetorp och andra liknande områden behöver ett andrum, en möjlighet att kunna samla sig, inte minst efter den stora migrationen som kom 2015, säger Elias Aguirre (S).

Den 25 augusti sköts en man ihjäl på en restaurang i Skäggetorps centrum. Mannen var medlem i ett kriminellt motorcykelgäng, som nu kan komma att utkräva hämnd.

Skäggetorp är ett av polisens särskilt utsatta områden, och de flesta av de runt 11 000 invånarna är invandrare. Elias Aguirre, socialdemokratiskt oppositionsråd i Linköpings kommun, är bekymrad över utvecklingen.

– Segregationen och genomflyttningsproblematiken här har bara blivit värre. Det finns nästan inga svenskar kvar och de invandrare som får jobb flyttar i hög grad ut. De resurssvaga som blir kvar lever avskärmade från övriga staden, ofta utan att ha koll på det svenska samhället, säger han till DN.

Aguirre och hans parti i Linköping går till val på att stoppa inflyttningen av nyanlända till Skäggetorp och två andra områden – Berga och Ryd.

För att uppnå detta vill de att områdena ska undantas från EBO-lagen så att nyanlända som flyttar dit går miste om bidrag. Om inte det funkar kan de ta efter Danmark och riva delar av fastighetsbeståndet.

– Jag tror inte att vi kan ducka för den frågan. Vi känner stort folkligt stöd för att inte fler nyanlända ska hamna på de här segregerade platserna, säger Aguirre.

Den borgerliga kommunledningen har dock satt sig på tvären och tycker att fri inflyttning ska gälla.

– Hela Sverige har en stor integrationsskuld att betala av. Det löser vi inte genom att undanta enskilda områden från EBO-lagen. Däremot uppstår det risk för fler svartkontrakt och ökad andrahandsuthyrning, förklarar kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) för DN.

Läs även: Danmarks invandringsminister Tesfaye (S): ”Jag vill bara svenskarna allt gott”

Läs även: Rektor döms – lät skolan betala den egna lyxkonsumtionen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag