Danmarks invandringsminister Tesfaye (S): ”Jag vill bara svenskarna allt gott”

Danmarks invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye talar för sitt tidigare parti Socialistiskt Folkeparti 2012. Bild: Mortenf
  • Fredag 27 aug 2021 2021-08-27
E-post

Danmarks invandringsminister Mattias Tesfaye (S) vill stoppa invandringen till Danmark för att skydda den danska välfärdsmodellen, säger han i en intervju med Bulletin. Men det handlar också om det moraliskt riktiga i att hjälpa folk på plats, säger Tesfaye som inskärper att han är en stor Sverigevän.

Den danske invandrings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) har fått mycket uppmärksamhet för olika danska beslut för att minska invandringen, i synnerhet förslaget om att de som söker asyl i Danmark ska göra det i ett afrikanskt land.

Läs även: Danska beslutet: Skickar asylsökande till Afrika

I en stor intervju med Bulletin säger Tesfaye, som var vänsterradikal innan han blev socialdemokrat, att hans motstånd mot asylinvandring handlar om att försvara den danska välfärden.

– Jag växte upp på 1980-talet med en ensamstående mamma, som var arbetslös. Det var välfärdsstaten som gav mig mina möjligheter. Det var välfärdsstaten som lyfte mig ur fattigdomen och gav mig en utbildning som murare, säger Tesfaye till Bulletin och fortsätter:

– Jag kan inte försvara att man slår sönder det samhället. Och det gör vi om det kommer för många migranter hit. Den gemenskap som behövs i ett folkhem smulas sönder..

För Tesfaye handlar det inte om att bara få ned antalet asylinvandrare till en lägre nivå, utan att få den att upphöra helt.

– Min dröm är noll asylsökande i Danmark, säger Tesfaye till Bulletin.

Skälet till det är inte bara att skydda den danska välfärden, utan är enligt Tesfaye också moraliskt. Det handlar om att spendera pengarna där de gör störst nytta.

– Det krav som alla medborgare ska ställa på sina politiker är att de ska använda mycket pengar för att hjälpa så många flyktingar som möjligt. Varenda gång en person söker asyl i Danmark används pengarna mindre moraliskt eftersom det gör att vi kan hjälpa färre människor, säger Tesfaye, som pekar på de stora kostnaderna för ”advokater, inkvartering, tolkar och hemresor för dem som fått avslag på sin ansökan”.

Tesfaye säger också att han till skillnad från många i den danska högern aldrig kommer ”hävda att Sverige är ett skräckexempel”, utan tvärtom är en stor Sverigevän.

– Jag är svenskofil och hyser en enorm kärlek till det svenska. Jag vill bara svenskarna allt gott, och jag envisas med att socialdemokratisk politik handlar om att försvara det samhälle som har gett så många människor ett gott liv, säger Tesfaye till Bulletin.

Läs även: Tesfaye (S): ”Asylsystemet har brutit samman”

Läs även: Storbritannien följer Danmark: Vill skicka asylsökande till Afrika

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag