Så fejkar Socialdemokraterna engagemang med misstänkta trollsidor på Facebook

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 17 apr 2018 2018-04-17
E-post 3084

Socialdemokraterna använder flera misstänkta trollsidor på Facebook för att öka engagemanget för partiets politiska propaganda. Det kan Nyheter Idag avslöja efter en granskning där vi hittar flera Facebooksidor som förefaller användas för ett enda syfte – att öka delningarna för Socialdemokraterna i sociala medier.

Tidigare i år visade Nyheter Idag att Socialdemokraterna använt en egen sorts trollfabrik, något som avslöjades genom ett misstag på Twitter. Nu kan Nyheter Idag avslöja den nya sluga taktiken för att nå ut med den politiska propagandan i sociala medier.

När Socialdemokraternas officiella Facebooksida delar en video eller en bild med ett politiskt budskap får de snabbt många delningar. Algoritmerna på Facebook mäter engagemanget på en publicering och de publiceringar som snabbt når ett högt engagemang får också större spridning in i människors flöden.

Men flera delningar kan vara artificiella, eller styrt från centralt håll. Inom loppet av en minut har flera små obskyra Facebooksidor delat en och samma video från Socialdemokraterna. Det är Facebooksidor med titel ”Säffle Bil och Motorsports S-förening”, ”Säffle Multikulturella S-förening” och ”Säffle Framtids S-förening”. Och så fortsätter det.

En digital gråzon

När Nyheter Idag granskar de S-kopplade Facebooksidorna finner vi i flera fall ingen egen aktivitet, utan sidorna förefaller endast användas för att dela inlägg från Socialdemokraternas officiella sida. Samtidigt är Facebooksidorna i en gråzon. Både ”Säffle Bil och Motorsports S-förening” och ”Säffle Framtids S-förening” finns registrerade i bolagsregistret, men förefaller helt sakna egen aktivitet på Facebook.

För ”Säffle Multikulturella S-förening” finner vi inte att den finns registrerad i bolagsregistret. Emellertid publicerar Facebooksidan en bild från ett medlemsmöte, men i övrigt finner vi inget som pekar på att Facebooksidan används för egna aktiviteter.

Sidor som inte publicerar Facebookinlägg om egna aktiviteter, alltså eget unikt innehåll, kan användas för att ”dela” innehåll från andra sajter för att på konstgjord lura Facebookanvändare att engagemanget är högre än vad det egentligen är. Det menar den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell som även är författare till boken Nätsmart.

– De utnyttjar Facebooks algoritmer för att blåsa upp sina egna delningssiffror. Väljare på Facebook kan få en felaktig bild av hur populära Socialdemokraterna är, säger Uvell.

Hon har tagit del av det material Nyheter Idag funnit och noterar att delningar av Socialdemokraternas innehåll på Facebook sker samtidigt från en rad Facebooksidor som annars inte har någon egen aktivitet.

– Det verkar utstuderat.

Socialdemokraternas pressavdelning kommenterar via mejl:

”Alla de föreningar Nyheter Idag tar upp är aktiva S-föreningar i Säffle. Vi ser positivt på att både S-föreningar och enskilda medlemmar delar de bilder och filmer som partikansliet producerar, men det är ingenting som partiet centralt styr över.”

För dig som är PLUS-medlem:

Så har Nyheter Idag granskat Socialdemokraternas aktivitet på Facebook

Nu kan du själv kontrollera om Facebookdelningar kan vara fejk

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag