Så hamnade Marcus Birro i kontroversiell podcast

Omslaget till Radio Länsmans poddcast där Marcus Birro gästade.
  • Måndag 24 nov 2014 2014-11-24
E-post

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja hur Marcus Birro blev en av gästerna i den kontroversiella podradion ”Radio Länsman”. Vi har talat med en av personerna bakom podden. – Det var Ingrid Carlqvist som bjöd in honom, förklarar pseudonymen ”Conrad” över Skype.

Morgonens nyhet om att Marcus Birro sparkas som krönikör från Expressen har blivit dagens stora snackis. Bakgrunden är att Birro varit med i en kontroversiell podcast som av många förknippas med sajten ”Exponerat”, en sajt som av kritiker beskrivs som främlingsfientlig och rasistisk.

Nu kan Nyheter Idag avslöja hur kändisen Birro blev en av gästerna i den numera mycket omtalade podcasten ”Radio Länsman”. I en unik intervju berättar pseudonymen ”Conrad” om hur det gick till när Birro blev deras kanske mest kända gäst i programmet.

– Vi brukar ha kontakt med Ingrid Carlqvist. Hon frågade Birro om han ville diskutera åsiktskorridoren och religionskritik i vår podcast och han tackade ja direkt, berättar Conrad när vi når honom över Skype.

Kände Marcus Birro till vilka ni är?

– Jag vet inte om Birro kände till vad ”Radio Länsman” är för en podd. Han tackade ja direkt och vi funderade på om vi skulle tala om för honom att vi kan uppfattas som lite kontroversiella, men han frågade aldrig något om det, så vi lät det bero.

– Eftersom han inte frågat någonting så antog vi att han visste vilka vi är.

Conrad poängterar flera gånger att podcasten Radio Länsman är ett fristående projekt från sajten Exponerat. Anledningen till att deras podd sprids hos Exponerat har en naturlig förklaring, enligt Conrad.

– Det beror på att vi hade en egen sida för två år sedan. När den kraschade frågade vi runt om någon annan sajt ville sprida våra youtubevideos där vår podd publiceras. Exponerat nappade på idén vilket vi såklart är tacksamma för.

Men är det inte lite samma sak, Radio Länsman och Exponerat?

– Nej, vi har aldrig skrivit något på Exponerat och har inget med deras redaktion att göra.

– I längden blev det ohållbart att vara kvar på Exponerat då vi sammankopplades med den sajten och förväntades svara för vad de skriver. Nu ligger vi på en egen sida istället, berättar Conrad.

Läs också: Här är näthatet mot Marcus Birro – ”Totti hade tagit livet av sig”

Vad tänker du om att Birro blev av med jobbet hos Expressen?

– Jag tycker det är för jävligt. All styrka till Birro, det var jättekul att intervjua honom. Det är tråkigt att det ska behövas bli konsekvenser för att man är öppen och tolerant mot poddar på nätet. Det behövs fler som Birro, inte färre.

Innan vi avslutar vår intervju med en av personerna bakom den omdiskuterade podden vill han vara tydlig med att han hoppas att Birro inte känner sig lurad på något sätt. Återigen poängterar han även att podcasten är helt fristående från sajten Exponerat.

– Jag är förvånad över alla epitet som används om oss, det räcker med en googling för att hitta vår sida och där är vi tydliga med att vi inte är förknippade med Exponerat eller någon annan sida, avslutar Conrad.

Nyheter Idag har sökt Ingrid Carlqvist för en kommentar men befinner sig enligt uppgift någonstans i Afrika. Vi har även sökt Marcus Birro för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag