Så hånar mediekändisarna oroliga människor som stöttar Peter Springare

Foto: Faksimil Facebook
  • Lördag 18 feb 2017 2017-02-18
E-post 2087

SVERIGE I en Facebookgrupp samlas mediekändisar för att håna otrygga människor som oroar sig över den skenande brottsligheten i Sverige. Särskrivningar, felstavningar och stora bokstäver används i syfte att förlöjliga svenskar med lägre utbildningsnivå.

Örebropolisens utredare Peter Springare hyllas efter ett mycket uppmärksammat Facebookinlägg om kriminella invandrares grova brottslighet. Gruppen ”Stå upp för Peter Springare” har vuxit till att bli en av Sveriges största Facebookgrupper och har i skrivande stund 195 000 medlemmar. En av många svenskar som valt att visa sitt stöd för Peter Springare är Tony Marogi som ursprungligen kommer från Syrien. Nyheter Idag har tidigare intervjuat Tony efter att han i en film överlämnat blommor till Peter Springare för att visa sitt stöd.

– När jag kom på 80-talet var det väldigt lugnt. Man kunde lämna dörren öppen, eller lämna bilen öppen, utan att det hände något. Med tiden blev det värre och värre, jag vet inte varför. Det kan vara allt möjligt. Det kan vara ekonomiska brister hos vissa familjer, trångboddhet, jag vet inte. Det är ett problem som man måste ta tag i, sa Tony till Nyheter Idag.

Människor som känner oro inför samhällsutvecklingen hånas nu av mediekändisar i den nybildade Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Stormare”, en parodi på ”Stå upp för Peter Springare”. I gruppen återfinns flera kända journalister, ledarskribenter och politiker som fröjdas åt varandras försök att imitera inlägg från svenskar som uttryckt sitt stöd för Peter Springare. Särskrivningar, felstavningar och stora bokstäver varvas med raljerande om att man ska att äta tacos och dricka svensk starköl.

En av gruppens medlemmar, serietecknaren Johannes Klenell har författat en analys på sin Facebook om varför parodigruppen är viktig.

”Och vet ni? Det är kul. Folk har roligt och skojar med varandra i en tid då väldigt mycket känns oerhört mörkt. Det tog mig tillbaks till nätaktivismen innan valet och till vad som var bra med facebookgruppen Vita Kränkta Män. Den var kul, välkomnande och i viss mån jättetaskig. Det ledde i slutänden till en kritik om att Vita Kränkta Män sysslade med klassförakt. Jag gissar bara nu. Men jag misstänker följarna av själva sidan kom ur en väldigt blandad klassbakgrund som tvärtom drogs dit för det inkluderande roliga tonläget. Den kritiken kommer vi givetvis se angående Stå upp för Peter Stormare inom 48 timmar, hos en krönikör nära dig som fått slut på idéer innan lördagsdeadlinen. Nedräkningen har redan börjat. Men jag tror att jag kommit fram till att jag inte håller med om kritiken. Istället tycker jag att vi går mot en helt urusel antifascistisk strategi när vi bakbinder oss själva på det viset.”

Klenell fortsätter att förklara varför han tycker det finns en poäng med att håna människor som är oroliga för samhällsutvecklingen i Sverige.

”Säga vad man vill om Stå upp för Peter Stormare, men det är uppenbart att det varit en jävligt dålig och illa fungerande strategi det här att visa god ton mot de som beter sig allra sämst på nätet och be om ursäkt för att man läst en bok eller två. Det har givit sådana jävla förutsättningar för de högerextrema att gå in och elda på missnöjesgrupper på nätet. Till sist brast det för folk antar jag och nu hånar de istället missnöjesgrupperna ohämmat. Jag tror faktiskt det är en sund reaktion. Kanske den sundaste på ett bra tag. Nu har i alla fall folk lite kul när vi faller. Det är nog inte en så dum idé.”

Jenny Lindahl, tidigare informationschef för Vänsterpartiet, numera Chef på Arena Opinion.

dagensarena

Jenny Bengtsson, ersättare för Vänsterpartiet i Riksdagen och ledarskribent i Dagens ETC.

JennyBengtsson

Daniel Swedin, ledarskribent på Aftonbladet.

danielswedin

Eric Rosén, sajten Politism, en förlängning av Aftonbladets ledarsida som satsar på att nå ungdomar.

ericrosén

Några andra kärnfulla inlägg i debatten.

pangkakan

svenskaflaggan

sundinschyffert

svenskavärderingar

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag