Så lurade Nyheter24 mediesverige om tiggarna – Campingägaren bekräftar nu polisens siffra

Nu kan vi visa att hela Nyheter24:as artikel faller platt som en pannkaka. Bilden är ett montage.
  • Måndag 18 maj 2015 2015-05-18
E-post 736

SVERIGE Nu kan Nyheter Idag avslöja hur konkurrenten Nyheter24 lyckades lura mediesverige om att polisen skulle ljugit om vad tiggare betalar i campingavgift. I själva verket var polisens uppskattning om ungefär en miljon kronor i boendekostnad per år mycket nära sanningen, det bekräftar campingägaren själv i telefon.

Tidningen Hela Hälsingland publicerade en artikel som blev en snackis i hela Sverige. I den artikeln berättar polisen Lars Fredin om den bild de har av grupp tiggare som bor på en camping. Under måndagen har ett antal påståenden i den artikeln ifrågasatts och i en uppdatering till den ursprungliga artikeln skriver Hela Hälsingland att polisens uppgifter bygger på en överslagsräkning baserat på vad tiggarna själva berättat.

På måndagen publicerade Nyheter24 en artikel som hävdar att en polis ska ha ljugit i intervjun med Hela Hälsingland. Polisen förklarade i lokaltidningen att ”boendet på en camping kostar EU-medborgarna i lägret en miljon kronor på ett år”, ett påstående som Nyheter24 hävdar är lögn.

Det var ingen ”miljonlögn” över huvud taget

Tidigare under måndagen kunde Nyheter Idag avslöja att ett påstående i Nyheter24:as artikel om att det ska ha bott tiggare på campingen sedan augusti 2014 var falskt. I själva verket har det bott tiggare på campingen sedan mars 2014, alltså närmare ett halvår längre tid.

Nu kan Nyheter Idag avslöja att hela ”avslöjandet” hos Nyheter24 i sig är felaktigt. När Nyheter24 intervjuar en företrädare för campingen ställer de frågan om det är sant att tiggarna betalat en miljon i boendekostnader.

– Inte på långa vägar, fick Nyheter24 till svar från företrädaren.

Misstaget som Nyheter24, medvetet eller omedvetet gjort, är att inte kontrollerat svaret mot polisens ursprungliga påstående. Till tidningen Expressen har campingägaren berättat att tiggarna ska ha betalat någonstans mellan 350 – 400 000 kronor. När Nyheter Idag undersöker saken med campingägaren Alf Kanon får allt sin förklaring. Den summan som Kanon refererat till gäller för ett halvår, berättar han i telefon för Nyheter Idag.

Så om man slår ut summan på ett helt år skulle vi kunna hamna närmare 800 000 kronor på ett helt år?

– Ja… Ja, om de nu skulle vara här på ett helår så att säga, säger Alf Kanon.

Det ger alltså stöd till det påstående som polisen ursprungligen sagt om att boendekostnaden ligger på en miljon kronor om året. När vi förklarar att Nyheter24 hävdar att en polis ljuger om summan är campingägaren tveksam.

– Jag har svårt att tro att polisen ljuger, säger han i telefonen.

Samtidigt har Alf Kanon varit kritisk till vad som sägs från polisens sida. Efter mycket om och men i telefonen för att bena ut hur det ligger till står det klart att när Kanon svarat på frågor från media har han refererat till vad han faktiskt fått betalt hittills, inte vad totalkostnaden skulle kunna bli på ett år.

Ytterligare förvirring har också uppstått då Kanon framför allt refererar till den grupp tiggare som just nu bor på campingen samtidigt som polisen istället tittat på den totala tiden som det funnits tiggare boendes på Kanons camping.

Till och med branschmedia gick på misstaget

Artikeln från Nyheter24 spred sig snabbt till fler medier och blev en snackis. Totalt har den fått över 7000 reaktioner i skrivande stund. Det gick till och med så långt att tidningen Resumé lät sig luras av Nyheter24:as ”avslöjande” och ringde i sin tur till Hela Hälsingland där de pressade ansvarig utgivare om polisen Lars Fredins påstående, som Resumé felaktigt trott varit falska.

”I skrivande stund står Lars Fredins uppgifter kvar i artikeln på Hela Hälsinglands sajt utan rättelser eller kompletteringsuppgifter”, skriver Resumé och stödjer sig på Nyheter24.

I efterhand har Hela Hälsingland gjort en komplettering, men de har av uppenbara orsaker inte lyckats visa att polisens ursprungliga citat om boendekostnader varit falskt. Det återstår nu att se om Resumé själva kommer publicera rättelser eller kompletteringsuppgifter.

Nyheter24 spinner på sitt falska ”avslöjande”

Som extra grädde på moset publicerar Nyheter24 en krönika av Karl-Anders Lindahl och Petter Gustavsson, alltså samma personer som skrev det ursprungliga avslöjandet. Där hävdar de att polisen ”matar hatarna med falska uppgifter”. De skriver också att ”när polisen ljuger för media för att hetsa mot svaga människor är det något som är riktigt, riktigt fel”.

Nyheter24 vill inte kommentera innehållet i sina egna artiklar.

”Att först ta siffror ur luften och sen inte stå för dem är ett jävla beteende”, skriver de bägge journalisterna också i sin krönika.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag