Så lurar DN läsarna – Vågar inte berätta som det är om sexövergreppen i Köln

Till vänster den kritiserade ledaren i DN. Till höger bild från den aktuella nyårsnatten i Köln. Foto: Faksimil dn.se samt Youtube
  • Onsdag 13 apr 2016 2016-04-13
E-post 753

STOCKHOLM Konkurrenten Dagens Nyheter möter kritik för att slira med begreppen ur en rapport om sexövergreppen i Köln där över 1200 offer identifieras och ungefär hälften utsatts för sexövergrepp. I en ledartext om rapporten påminner Erik Helmerson även om att svenska män minsann också kan begå sexbrott.

I en ledartext publicerad hos konkurrenten Dagens Nyheter, som ett svar till Paulina Neuding i Dagens Samhälle, med rubrik ”Klart vi vågar tala om Köln”, vågar inte Erik Helmerson skriva som det är. Bland annat ger han sken av att tyska myndigheter inte känner till hemvisten för 47 personer misstänkta för sexövergreppen.

”103 av de 153 misstänkta kommer från Marocko eller Algeriet”, konstaterar Helmerson vidare.

Olika uppgifter i DN och Wall Street Journal

Med detta som grund menar han att bilden av att det framför allt är utomeuropeiska män som begår sexbrott inte har något stöd i den rapport som tyska myndigheter presenterat. Men nu möter Erik Helmerson kritik för att han räknar bort 47 personer på felaktig grund.

Enligt rapporten från Tyskland är de 47 personerna också invandrare, däremot är deras legala status i landet oklart, exempelvis om de är asylsökare eller befinner sig illegalt i Tyskland. Men istället för att använda termen ”status” eller ”legal status” har Helmerson ändrat detta till ”hemvist”.

Totalt var 149 av 153 misstänkta gärningsmän invandrare, något som ej heller Dagens Nyheter berättar eller att av dessa 149, var 68 personer asylsökare samt att 18 personer vistas i Tyskland illegalt. Däremot går det att läsa en korrekt återgivning om den tyska rapporten på den engelskspråkiga sajten Wall Street Journal.

Tino Sanandaji sågar DN

På Facebook reagerar nationalekonomen Tino Sanandaji kraftigt mot felaktigheterna i DN. Men han vill inte kalla Helmersons text för ett ”mörkande” eller att det är en lögn.

– Vi ska vara rättvisa. Han är bara förvirrad och fattar inte, han försöker inte medvetet att ljuga eller mörka, säger Tino i förbifarten när vi når honom över telefon.

Naturligtvis har Köln med asylvågen att göra när över 40 procent av förövare var asylsökande. De flesta var från Nordafrika och bara ett fåtal araber från just Syrien, men asylinvandring handlar knappast bara om Syrien. Förövarna i övergreppen i Kungsträdgården som DN tipsades om men valde att mörklägga var heller inte Syrier utan främst Afghaner”, konstaterar nationalekonomen på Facebook och refererar till Nyheter Idags tidigare prisbelönade avslöjande om sexövergreppen i Kungsträdgården.

Men det är inte bara beskrivningen av rapporten som möter kritik. Även att Helmerson på slutet i sin ledare vill skifta fokus mot svenska män är något som möter kritik från Sanandaji.

”Lika dumt som det är att påstå att alla kulturer har samma kvinnosyn är det att hävda att pursvenska män närmast är vaccinerade mot att tafsa och våldta”, skriver Helmerson.

Den raden uppmärksammas av Sanandaji som anmärker att ingen påstått något om att svenskar är vaccinerade mot att begå sexövergrepp.

”Det är tur då ingen någonsin sagt att svenskar är ’närmast vaccinerade mot att tafsa och våldta’. Det många har sagt är att män från mellanöstern och Nordafrika är kraftigt överrepresenterade i sexbrott och att invandring ökar sexövergrepp”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag