Så mobbas SD av Stockholm Pride: ”Elefanten i rummet är givetvis Jimmie Åkesson”

Foto: Facebook
  • Lördag 4 aug 2018 2018-08-04
E-post

STOCKHOLM De övriga sju riksdagspartierna – plus Gita Nabavi från Feministiskt Initiativ – var där. Men Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna bjöds inte in till partiledardebatten på Stockholm Pride. I stället ställde RFSL-pampen Sandra Ehne fram en uppblåsbar plastelefant. Nu får tilltaget hård kritik i sociala medier.

Prides partiledardebatt hölls på Kulturhuset i Stockholm på fredagen. Det hela inleddes med att en grå plastelefant ställdes fram mitt på golvet.

–  Det finns ett parti vars ledare inte kommer att vara inbjuden, men vi har en elefant här redan på scenen, förkunnade Soledad Pinero, glassbolaget Ben and Jerrys social mission manager, som var en av två moderatorer.

Läs även: Ben & Jerry tar ställning för de 9 000 afghanska männen: ”Hoppa på kärlekståget med oss”

– Elefanten i rummet är givetvis Jimmie Åkesson, sade hennes moderatorkollega Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL.

Därefter började en utfrågning av de övriga riksdagspartierna. Även Feministiskt Initiativ var inbjudna.

Läs även: Gudrun Schyman delade antisemitisk text

Under en del av utfrågningen så fick partiledarna ta ställning till olika påståenden och svara ja eller nej genom att vifta med flaggor.

Ett av påståendena var: ”SD är ett homofobiskt parti som mitt parti inte vill samarbeta med”.

Samtliga partiledare viftade jakande med flaggan. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var tydlig:

– Jag avser inte att samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag har respekt för den slutsats ni dragit givet vad de brukar säga, sade Ulf Kristersson (M).

Statsminister Stefan Löfven intervjuades av Svenska Dagbladet efter debatten.

– Vi är alla överens om att SD är homofobiskt. Men utöver det så tycker jag nog, om än vi har lite olika förslag, att vi andra partier står upp för det lika människovärdet. Det är vi överens om, sade Löfven.

På sociala medier har både Stockholm Pride och partiledarna på plats fått kritik efter debatten.

Jenny Sonesson, ledarskribent på Göteborgs-Posten sågar hela evenemanget och kallar det ”en infantil nivå som hör hemma i en sandlåda”. Hon undrar också varför ingen av de andra partiledarna protesterade mot tilltaget med elefanten. Hon pekar särskilt på Ulf Kristersson (M) som ofta talar om vikten av fler vuxna i rummet.

”Fanns det verkligen ingen vuxen partiledare på scenen idag som sa ifrån? Att låta ett uppblåsbart DJUR representera en demokratiskt vald partiledare som representerar väljare är inte skoj. Detta är ovärdigt svensk politik och demokratin. RFSL bidrar till en vulgarisering av det demokratiska samtalet och sex partiledare viftar, som en flock får, med regnbågsflaggor i toleransens namn. Bedrövligt”, skriver Sonesson.

 

På Twitter och Facebook ifrågasätts även varför SD portades medan andra partier välkomnades med öppna armar.

Andra kommenterar den samstämmighet som fanns på scenen.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag